2016. ápr 22.

Fordulatos cselekmény, kedvelhető szereplők és egy csipetnyi meglepetés

írta: tees06
Fordulatos cselekmény, kedvelhető szereplők és egy csipetnyi meglepetés

Cím: Így fejtsd meg a tűzkő titkát

Szerző: Cressida Cowell 

Fordító: Dudik Annamária Éva

Kiadó: Digitanart Stúdió

Oldalszám: 284

Kiadás éve: 2016

Cressida Cowell Így neveld a sárkányodat sorozata már visszatérő vendég a blogon. Amint megjelenik egy új kötet belőle, én azonnal megszerzem, és amint tudok, írok is róla. Most is így volt az Így fejtsd meg a tűzkő titkát c. résszel is, amelyben visszatér egy régi ellenség.

dsc_0497.JPG

A barbár szigetvilágon nagyon meleg nyár uralkodik, amilyen már évtizedek óta nem volt. Hamarosan pedig rettenetes hírt kapnak, hiszen kitörni készül a közelben lévő vulkán. Ez az, ami miatt egyre melegebbnek érzik a levegőt is, hiszen folyamatosan bocsájtja ki magából a hőt. Ez azonban még nem minden, hiszen veszélyes lények kezdtek megjelenni a szigeten, amelyek mindent felégetnek maguk körül, de szerencséjükre segítség is érkezik Fergeteges Fenomén társaságában. A régen elveszett hős Hablaty felügyelője lesz, majd pedig hamarosan Hablaty társaival együtt ő is elindul megakadályozni a vulkán kitörését. De mégis hogyan? Hablaty ugyanis rájön, hogy a tűzkő, amely évtizedek óta a törzs tulajdonában van, meg tudja akadályozni a vulkán kitörését. Azonban a vulkán közelében régi ellenséggel fut össze, aki csak bonyolítja küldetésük sikerességét.

Sokkal jobban tetszett ez a rész, mint az előző. Kicsit úgy éreztem annál a résznél, hogy megfáradt a történet, de ennél a kötetnél már újra éreztem azt a varázst, amit a kezdetekkor is. Az első három könyvet egymás után olvastam el, majd csak később a negyediket, most pedig az ötödik kötetet. A tűzkő pedig nagy titkokat őriz, amely nekem meglepő volt. Most is kiszámítható volt egy – két eset kapcsán a történet, de voltak benne nagy fordulatok is. Valahogyan mindig tud meglepetést okozni az írónő.

Tetszett az új szereplő, Fergeteges Fenomén is, aki nagyon kellemes karakter volt. Kezdetben kicsit furcsa volt számomra, mert a megjelenése kissé giccses volt, de aztán egészen megkedveltem. Szerethető karakter, akinek érdekes története volt. Remélem, hogy majd a későbbi kötetekben is találkozunk vele, mert most sok fordulatot ő hozott. Olyan karakter, akiről szívesen olvasnék újra és újra a későbbi kötetekben is. Éppen így vagyok Kamikazival is, aki nagy örömömre most visszatért. Amióta megjelent, azóta kedvelem ezt a harcias kisasszonyt, de most kicsit keveset szerepelt. Még így is tetszett a kevés szerepe ellenére, mert ő is olyan karakter, aki nem mindennapi. Cressida Cowell ugyanis minden egyes szereplőjét úgy alakította, hogy valamiben különlegesek legyenek. Ezt érzem minden egyes szereplőnél, mert valamilyen szinten kissé komikusak is, de mégis vagy nagyon pozitívak, vagy nagyon negatívak. Ez tetszik a szerző meséi esetén, mert azt mutatja, hogy mindenkinek van valamilyen kis furcsasága, ami lehet nekünk vicces, de ők ettől emberiek. Úgy hiszem, hogy ritka az ilyen mese, mert a legtöbb író vagy csak nagyon jó, vagy nagyon rossz karaktereket alkotnak mesékben.

Mindent összegezve ajánlom ezt a részt is. A történet nem volt csalódás, mert izgalmasabb volt, mint az előző, és jobban szórakoztam. Kicsit laposnak éreztem a negyedik részt, de kellenek az ilyenek is. Nem lehet mindig kalandból kalandba ugrálni, de most nagyon nagy kalandban volt részünk. Ebben a kötetben pedig megvolt minden, ami egy jó történethez kell: fordulatos cselekmény, kedvelhető szereplők és egy csipetnyi meglepetés.

Szólj hozzá

Könyv Így neveld a sárkányodat Cressida Cowell Így fejtsd meg a tűzkő titkát