2016. jún 26.

Sorozat a változó Angliáról

írta: tees06
Sorozat a változó Angliáról

Ez úttal egy sorozatot ajánlok a figyelmetekbe, amelyet nemrég fejeztem be. Sokan már tudják, hogy szeretem a történelmi témájú könyveket és filmeket is, és éppen így akadtam rá a Downton Abbey c. sorozatra is. A készítők eredetileg három évadot terveztek, de az óriási nézettségnek köszönhetően az ITV újabb és újabb évadot készített. A produkció a harmadik évad végére a világ egyik legnézettebb sorozatává vált. A sorozat több tévés díjat nyert, mint például Golden Globe és Emmy díjat is. A produkció 2011-ben a legtöbb Emmy jelölést elért sorozattá vált. Összesen 27 jelölést ért el, így 1981 óta ez a legsikeresebb kosztümös angol sorozat.

A történet a 20. század elején kezdődik, amikor is 1912-ben elsüllyed a Titanic. A történelem nagy pillanatainak a hatásait mutatják be a család életére vonatkoztatva. Az első rész a Titanic elsüllyedése utáni napokban játszódnak, így igazán izgalmas időszakkal indul a sorozat. Az I. világháború következményei, és a modern kor vívmányai is megjelennek. A régi és az új találkozása mindvégig fontos az évadokon keresztül. A polgárság folyamatosan felemelkedése, és az arisztokrata családok bukása is nyomon követhető. Mindezek mellett a készítők mindenképpen hiteles képet festenek a kor Angliájáról.

highclere_castle_2696703b.jpg

Nem terveztem eredetileg, hogy írni fogok erről a sorozatról, de valamiért annyira megfogott az utolsó évad, hogy úgy éreztem, írnom kell róla. Gondoltam, hogy hátha valaki hasonló témában keres sorozatot, vagy érdeklődik, mert igazán élvezetes. Sőt, én sok érdekességet megtudtam azzal kapcsolatban, hogy milyen szokásaik voltak. Mai szemmel elég furcsa, hogy az újságot ki kellett vasalni olvasás előtt, de sok kellemetlenséget okozott az is, hogy a szolgálóknak szinte nem lehetett magánéletük. Számomra ez volt a legmeglepőbb, hogy mennyire nem tartották tiszteletben a szolgálók magánéletét, és folyamatosan azzal jöttek elő, hogy hűségesnek kell lenniük a gazdáikhoz. Az azonban már nem számított, hogy a gazdáik sokuknak a nevüket sem tudták. Mindezek mellett nagy kedvenceim voltak azok a részek, amikor a régimódi szereplők szembetalálkoztak a kor legújabb vívmányaival, mint pl. a telefonnal, árammal, hűtőgéppel esetleg hajszárítóval.

Valójában nagyon sokrétű ez a sorozat, mert vannak benne olyan részek, amelyek sokkolóak, de ugyanúgy helyet kap a humor is. Tetszett az, hogy időnként találtak lehetőséget arra, hogy megnevettessék a nézőket, de mégsem vígjáték szintjén. Továbbá Violet Crawley, a nagymama elszólásai is sok kellemes meglepetést tudott okozni. Ahogyan már említettem a sorozatban fontos a régi és új találkozása, amely során Violet a régi eszméket és időket képviseli. Az ő rácsodálkozása az újdonságra pedig számos esetben lesz vicces a néző számára.

tumblr_m069esfspv1rpm3bxo1_r1_500.jpg

A sorozat egyetlen negatívumaként azt tudom megemlíteni, hogy az évadok előrehaladtával kezdett hanyatlani. Érezhető volt benne az, hogy az utolsó évadot már csak le akarták zárni és az utolsó néhány rész túl gyors volt. Talán fokozatosabban kellett volna felépíteni, mert hirtelen nagy lett a változás mindenki életében, és ez nekem nem volt túlságosan hiteles. Bár utaltak arra, hogy felgyorsult az életük az embereknek ekkortájt, de kissé ellentmondásos volt, hogy ilyen tempóban. Mindezek mellett az előző évadokban nagyon aprólékosan építettek fel mindent, és éppen ettől lett hiteles. A jelenetek tökéletesen megkomponáltak, a díszletek, a berendezések és a kosztümök fantasztikusak. Minden téren gondosan ügyeltek a részletekre.

Talán annyi kritikám van még a sorozattal kapcsolatban, hogy érdekesnek találtam volna azt, hogyha a második világháborút is megfilmesítik. Érdekelt volna, hogy milyen hatással van az a család életére, vagy pedig hogy hogyan és meddig tudják fenntartani a Crawley birtokot. A sorozatban ugyanis fontos momentum volt az is, hogy egyre kevesebb család tudta megtartani a régi helyét a társadalomban, és egyre kevesebben tudtak olyan szinten élni, mint korábban. Azonban talán annyival is megelégedtem volna, hogyha a záró jelenetek között lett volna néhány kitekintés a jövőjükre nézve, mert tény, hogy sok minden történt az utolsó 2-3 részben. Hasznos lett volna épp ezért sokkal kerekebben lezárni a történetüket.

da6-episode-icons_03.jpg

Minden kritikám ellenére ajánlom a sorozatot, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy a történetvezetés nem hétköznapi. Továbbá a szereplők között mindenki találhat kedvére valót. Vannak olyanok, akik ellenszenvesek, amíg mások imádni valóak. Itt is megjelenik a sorozatnak a sokrétűsége, mert a szereplőkön keresztül számos érdekességet bemutatnak. Így pl. azt, hogy milyen esélyei vannak egy szolgálólánynak a kitörésre, vagy hogy a folyamatosan változó világban a lesüllyedt arisztokraták mellett ők kerülnek a legnehezebb helyzetbe a 1920-as években. Röviden pedig csak annyit jegyeznék meg, hogy hasznos sorozat, amely sok területen elgondolkodtatja az embert.

Szólj hozzá

sorozat Film Downton Abbey