2016. aug 03.

J. K. Rowling elmondja kedvenc elméletét, avagy Dumblodore és a Halál

írta: tees06
J. K. Rowling elmondja kedvenc elméletét, avagy Dumblodore és a Halál

A Harry Potter széria mindenidők egyik legolvasottabb sorozata volt, és ezzel együtt járt az is, hogy a rajongók számos dolgot feltételeztek bizonyos részek megjelenése előtt vagy után. Ezek között voltak elég extrém kitalációk, következtetések is, amelyek közül most egyet emelek ki. A szerző bevallotta, hogy kedvence az volt, amikor Albus Dumbledoret magával a Halállal azonosították.

1c00ffeb10ff2cd7ea1cbca0fc47e206.jpg

Abbie Louise kérdezte meg az írónőt, hogy melyik a kedvenc elmélete, amelyet a rajongói találtak ki. Erre az írónő csak röviden ennyit válaszolt: „Dumbledore megszemélyesítése a Halálként. Fantasztikus ötlet, és még passzol is.”  El kell ismerni, hogy van benne logika, és nagyok sok minden illeszkedik ezzel a teóriával kapcsolatban.

Az elmélet szorosan összekapcsolódik a Halál ereklyéi mesével, amelyet a sorozatban Hermione olvasott fel. Ebben három fivért említenek, illetve magát a Halált. A három fivér okosan kijátszotta a Halált, ezért jutalmat kaptak. A Halál teljesítette egyetlen egy kívánságukat, és az bármi lehetett.

A legidősebb fivér egy pálcát kért azért, hogy legyőzhetetlenné váljon. Őt testesíti meg Voldemort, aki szintén hatalomra vágyott, és később ez okozta vesztét is. A második fivér a Feltámadás kövét kérte azért, hogy elvesztett szeretteit vissza tudja hozni az élők világába. A teória szerint Piton Professzor testesíti meg a második fivért azért, mert soha sem feledte Lily iránt érzett szerelmét, és végül ez a szerelem okozta halálát is. A harmadik fivért pedig Harryvel azonosítják, aki csak egy békés, hosszú életet szeretett volna mindenféle veszélytől mentesen. A három fivér meséje azzal ér véget, hogy a harmadik megkapja a Láthatatlanság köpenyét, és ezzel el tud bújni a Halál elől. Így vált Harry a kiválasztottá, aki túlélte Voldemort támadását, és ez által kicselezte a Halált. A Halál pedig csak akkor talál rá, amikor már ő szeretné, és átadja köpenyét a fiának.

Az elmélet eddig szépen is illeszkedik, de valójában akkor válik érdekessé, amikor a Halált Dumbledoreral azonosítják. Miért? A történetben ugyanis Harryre ő vár a King's Cross állomáson, és vele beszélget. A különbség csak az, hogy ő visszatért az életbe, és nem a halált választotta, ahogyan a harmadik fivér is tette. Ez azonban lehetett azért is, mert őt azzal ajándékozta meg a Halál, hogy elbújhat előle. Így Harry esetén nem hatott a halálos átok. A teóriát továbbá az a párhuzam is erősíti, hogy Voldemort mindenáron Dumbledore pálcáját akarta megszerezni, mert hitte, hogy azzal válik legyőzhetetlenné.

8d67c0c8d11d37f43127def1b65126f9.jpg

Ahogyan az írónő is elismerte, nagyon átgondolt és részletesen elmélet ez, amely illeszkedik a történetbe. Vannak kisebb ellentmondások, de nem olyan erőteljesek. Azonban nem tudhatjuk valójában, hogy vajon Rowling gondolt – e erre az utolsó regény írásakor, vagy pedig csak véletlen egybeesése. Ettől igazán szép ez az elmélet.

Szólj hozzá

Harry Potter J. K. Rowling Albus Dumbledore A halál ereklyéi