2016. aug 21.

Hősök ​kézikönyve a halálos sárkányokhoz

írta: tees06
Hősök ​kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Cím: Hősök ​kézikönyve a halálos sárkányokhoz

Szerző: Cressida Cowell

Fordító: Dudik Annamária Éva

Kiadó: Digitanart Stúdió

Oldalszám: 287

Kiadás éve: 2016

Cressida Cowell angol származású szerző, és immár kedvenc íróim közé tartozik. Az Így neveld a sárkányodat c. sorozata lett írói munkásságának eddigi legismertebb alkotása, amely főként a megfilmesítések kapcsán lett népszerű. A szerző már gyermekként is hitt a sárkányok létezésében, és a természetben kereste is őket. Felépített egy hatalmas fantázia világot, amelyet felnőttként pedig megosztott velünk, olvasókkal is. A sorozatból most a hatodik kötet jelent meg júliusban, és további három már tervben van.
sarkany_comlex_copy.jpg

Hablaty 12 éves lett, és éppen ezt ünnepli a Szőrös Huligánok törzse, de a fiú barátaival valahol máshol jár. Hősünk ugyanis éppen a Mócsing Közkönyvtár ablakpárkányán lóg, és alatta több száz harcos, akik teljes erőből azon vannak, hogy megakadályozzák a bejutását. Azonban nem elég a több száz harcos és a fúrósárkányok veszélyével szembenéznie, de még valamelyik sarokban ott lapul a Szőrösszívű Könyvtáros is, aki az élete árán is, de megvédi a könyvtárát. Ide ugyanis mindenki számára belépni tilos, mert a vikingek hiszik, hogy a könyvek veszélyesek. No de akkor mit keres itt Hablaty, Halvér és Kamikazi?

Kitűnő olvasmány volt számomra ez a kötet, és valójában teljes mértékben azt kaptam, amit vártam. Öt regény után már jól ismerem az írónő stílusát, és ezt a sorozatot is, de mindig tud meglepetést okozni. Ebben a bejegyzésben azonban nem szeretném újra ismételni magam, hogy miért szeretem az Így neveld a sárkányodat c. sorozatot, mert a szereplőket és a kalandjaikat mindig dicsérem. Fogatlannak nagyszerű humora van, de a többiek is könnyen mosolyt tudnak csalni az arcomra. Azonban most inkább azt akarom bemutatni, hogy mi az, amiben ez a kötet újított, és számomra kellemes meglepetés volt:

1. A történet kezdete előtt olvashattunk egy összefoglalót a szereplőkkel kapcsolatban. Sokszor érzem problémának azt egy - egy sorozatnál, hogy a következő regénynél nem emlékszem minden szereplő nevére. Ez azért van, mert nem egymás után olvasom a különböző részeket, és nem mindig emlékszem a fura nevekre, vagy részletekre. Itt most ezt kiküszöbölték, és korábbiakhoz képest nemcsak képekkel illusztrálta nekünk a szereplőket az írónő, hanem kaptunk róluk egy – egy rövid leírást is.

2. Új sárkányokat ismerhettünk meg a történetben, és megtudhattuk, hogy Kamikazinak is van sárkánya. Azonban ők, Hablaty törzsével ellentétben, nincsenek folyton együtt sárkányaikkal. Kamikazinak pedig egy csodálatos hangulatsárkánya van, aki úgy hiszem, hogy visszatérő szereplő lesz. Bátran mondhatom azt, hogy mindenki örült a felbukkanásának – igen, még Fogatlan is. Az pedig külön tetszett, hogy Viharfelleg is külön egyéniség.

3. Egy zsúfolt és kalandos napon kísérhettük végig hőseinket. Ismételten egy rövid és egyszerű kötet volt ez is, de nagyon tetszett a regény mondanivalója. A viking törzsek szerint ugyanis a veszélyes a tudás, és éppen emiatt tiltottak számukra a könyvek és könyvtárak. Nem olvasnak, mert ez által kevesebb veszély fenyegeti őket, így legalább kevesebb dologtól félnek. Mindenképpen van ebben a felfogásban logika, de a kötet igazi mondandója az, hogy nem kell félni a tudástól. Attól, hogy valamivel tisztában vagyok, és tudok róla, még nem jelent fenyegetést számomra. Így csak kisebb meglepetésként fog érni. Ez a tanulság azért tetszett különösen, mert eddig leginkább a barátság fontossága és az összetartás kapott szerepet a történetekben.
sarkany.jpg

4. és 5. Az illusztrációkat most sem tudom kihagyni. Különösen a margókon lévő kommentek imponálnak nekem, és ez által is köszönöm a szerző egyedi humorát. Ehhez kapcsolódik az is, hogy most nemcsak illusztrációkkal egészítette ki a történetet a szerző, hanem a regény három kiegészítő részt is kapott. A sárkánykatalógust nagy örömmel olvastam, mert ez által is többet tudtam meg róluk. Itt pedig csak újabb megerősítést nyert bennem az az érzés, hogy a szerzőnek hatalmas fantáziája van. Nagyon jól összeilleszti a hétköznapi dolgokat és sárkányokat. Ez által pedig nagyon sokféle sárkányt teremt az olvasók számára. A margókra írt kommentek pedig itt is szórakoztatóak.

A sárkányszótáron csak gyorsan átlapoztam, de nagyon jókat lehet rajta nevetni. A sárkányok közül csak kevesen beszélik a balganépek nyelvét, és az ő saját nyelvük kissé más. Cressida Cowell humora itt is előtérbe került.
fogatlan_1.jpg

Végezetül pedig olvashatunk egy beszélgetést Fogatlannal, aki nem fél elmondani véleményét. Rövid társalgásról van szó, és inkább csak monológ, de nagyon átérezzük Fogatlan egyéniségét. A sorozatban ugyanis ő az a sárkány, aki minden egyes történetben benne van, és merem állítani azt, hogy egyénisége van. Most pedig reményeim szerint ilyen lesz Viharfelleg is.

6. Olvasmányosabbnak éreztem ezt a részt, mint a korábbiakat, és egyetlen egy nap alatt elolvastam. Gyorsan haladtam az oldalakkal, és ez az a kötet, amit bátran ajánlok kortól függetlenül úgy is, hogy nem ismerik az előzményeket. Ennél éreztem először azt, hogy nem probléma, hogyha olyan ember veszi kezébe, aki nem olvasta a korábbi köteteket.

A sorozat eddig megjelent részei és a linken elérhető bejegyzéseim:

  1. Így neveld a sárkányodat 
  2. Így lehetsz kalóz
  3. Így beszélj sárkányul 
  4. Így védd ki egy sárkány átkát 
  5. Így fejtsd meg a tűzkő titkát 
  6. Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz

 

Szólj hozzá

Fogatlan Így neveld a sárkányodat Hablaty Cressida Cowell Hősök ​kézikönyve a halálos sárkányokhoz