2016. aug 24.

A sárkányok szövetsége

írta: tees06
A sárkányok szövetsége

Cím: Gryphony – A sárkányok szövetsége

Szerző: Michael Peinkofer

Fordító: Bartók Imre

Kiadó: Scolar Kft.

Oldalszám: 224

Kiadás éve: 2016

A német szerző, Michael Peinkofer első regénye nemcsak Németországban, de nálunk is nagy sikert aratott. Sokan megszerették a Griphony sorozatot, hiszen A griff bűvöletében c. regény főszereplője Melody könnyen szerethető karakter. Az írónak egy régi álma vált valóra regényének megírásával, amelyet már régóta tervezett.

81flldnx0tl.jpg Három hónap telt el azóta, hogy Agravain elhagyta Melody-t azért, hogy több információt szerezzen a Sárkányok rendjéről. Három hónap alatt pedig semmilyen információt nem kapott a griffről, és Melody egyre jobban kezd aggódni érte. Bár nagymamájával felújították a panziót, és egyre sikeresebb lett a vállalkozás, de neki egyre többet járt az agya a griffmadáron. Egy nap pedig titokzatos idegen érkezik Mr. Clue boltjához, aki Melody számára azonnal gyanússá válik. Ezzel szemben Roddy-t egyáltalán nem zavartatja, sőt szerinte a lány csak reagálja túl a dolgokat. Később azonban olyan dolgok történnek, amelyet már a fiú sem tagadhat. Amikor pedig megjelenik Agravain, akkor minden megváltozik.

Valójában kissé csalódott vagyok a második résszel kapcsolatban, mert több izgalmat vártam. A cím miatt én úgy értelmeztem, hogy majd feltűnnek a sárkányok a történetben, és sok új információt kapunk velük kapcsolatban is, de nem így történt. A regény végén megjelent egy, de nem volt túl jelentős szerepe, és a regény inkább a Sárkányok rendjének titokzatos tervére összpontosított. Igazából azt hiányoltam, hogy nagyon lassan indult el az egész történet, és körülbelül a regény közepéig csak a sötétségben tapogatóztunk. Majd amikor megjelent Agravain, akkor hirtelen felgyorsultak az események, és le sem lehetett tenni a kötetet. Emiatt kettős érzéseim vannak a második résszel kapcsolatban.

gryphon_healer_by_noke89-d7tidqc.png Leginkább azt kifogásolom a történetben, hogy nem tudtunk meg semmi új dolgot a fény és sötétség harcosaival kapcsolatban. Annak már tudatában voltunk, hogy a sötétség harcosainak van egy terve, és most ki is derült, hogy pontosan mi az, de bennem mégis felvetődött egy kérdés: Hol vannak a fény harcosai? Nem hiszem, hogy a Sárkányok rendje évszázadokon keresztül fennmaradt, de a fény harcosai közül senki sem. Az első kötetből megtudtuk, hogy bár az utolsó lovagot körbecsalták, de akkor is maradniuk kellett olyan személyeknek, akik ismerték a titkukat. És ők miért nem szervezkednek? Ez számomra egy nagy hiányosság a történetben, és remélem, hogy a szerző később fog erre a kérdésre is fókuszálni, mert enélkül logikátlan az egész. Egy ifjúsági vagy gyerekkönyv esetén sem hiszek abban, hogy két gyerek és egy griffmadár le tud győzni egy egész gonosz szervezett hadsereget. Az olvasók közül ugyanis mindannyian ebben reménykedünk, hogy ez fog történni, de segítség nélkül nem lesz semmi esélyük.

Mindezek mellett élveztem, hogy bepillantást nyerhettünk a Sárkányok rendjébe, és éppen ezért is tetszene, hogyha megjelenne a másik oldal is. Emellett azonban a regény nagy előnye, hogy most is magával tud ragadni. Az első kötet esetén is megemlítettem, hogy olvasmányos, és bár a szereplők kissé kidolgozatlanok, de a főbb tulajdonságaik kirajzolódnak. Lényegében mindenkinek megismerjük az alaptermészetét, és tudjuk, hogy melyik oldalon áll. Kaptunk egy új szereplőt is Colin személyében, aki számomra elég gyanús. Teljes mértékben nem bízom benne, és valamiért úgy hiszem, hogy a harmadik kötetben még találkozunk vele. A kötet első fele lényegében Colin és a titokzatos idegen rejtélyes felbukkanásaira összpontosít.

alisik_comic_04.jpg Nem tudok szó nélkül elmenni Helge Vogt illusztrációi mellett most sem, mert ismét nagyon jól beillesztették a történetbe, és ezekkel regény nagyon szép külsőt kapott. Mind a borító, mind pedig a könyvön belüli rajzok kidolgozottak, és nagyon jól illeszkednek a történethez. Úgy érzem, hogy manapság ritka az olyan illusztrátor, amelyik tud egyediséget vinni a történetbe, és olyan rajzokat adni, amelyek tükrözik az adott regény valódiságát. Helge Vogt-nak ez sikerült.

Ismételten a barátság és az összetartás fontossága jelenik meg a regény mondanivalójaként. Bevallom őszintén, hogy kicsit már unalmas volt, amikor Melody folyton arról panaszkodott, hogy hiányzik Agravain, az egyik legjobb barátja. Azonban el kell ismernem, hogy a regénynek a kettejük szoros kapcsolata nagyon erőteljes, központi szál, és ezért a regény vége szívszorító. A befejezés sok olvasót megérinthet, és számos kérdést vet fel. Nagyon ötletes lezárás volt, ami minden bizonnyal felkeltette az olvasó figyelmét.

griff_egyutt.jpg Továbbá a barátság jelentősége mellett megjelent az igazságért való harcnak a fontossága is. Éppen emiatt úgy érzem, hogy ez a történet inkább gyerekeknek való. Nem biztos, hogy mindenkit el tud varázsolni a történet, mert időnként túlságosan is egyszerű, és a tizenéves kamaszok már nem feltétlenül hisznek ezekben a történetekben.

Mindent összevetve nekem tetszett a regény, de jobbat vártam. Az első kötet esetén reméltem, hogy fog bonyolódni a cselekmény, de nem így történt. Várom a harmadik kötetet, és ajánlom mindenkinek, akinek tetszett az első rész, mert most is érdekes dolgok következnek. Ezeket nem emeltem ki részletesebben, mert nem akarom elárulni a lényeget, de ez a rész is sok érdekességet tartogat. A regény befejezése pedig sokak érdeklődését felkeltheti a folytatással kapcsolatban.

Szólj hozzá

Könyv Michael Peinkofer A griff bűvöletében Gryphony A sárkányok szövetsége