2016. aug 25.

Kritika a Fel c. filmről - A válasz, hogy miért érdemes élni

írta: tees06
Kritika a Fel c. filmről - A válasz, hogy miért érdemes élni

Cím: Fel (Up)

Rendező: Pete Docter

Forgatókönyvíró: Bob Peterson – Pete Docter

Író: Bob Peterson – Pete Docter – Thomas McCarthy

Zeneszerző: Michael Giacchino

Gyártó: Pixar Animation Studios – Walt Disney Pictures

Rendszeresen szoktam írni különböző filmekről, de leginkább olyanokat szoktam figyelembe ajánlani, amelyek aktuálisak. Azonban a napokban volt szerencsém a Fel animációs filmhez, és olyannyira megtetszett, hogy nem tudom megállni, hogy ne írjak róla. A film erőteljesen emlékeztet Fredrik Backman Az ember, akit Ovénak hívnak c. könyvére, de ennek ellenére nincsen köze a mesefilmnek a svéd szerző regényéhez. Valójában egy nagyon aranyos történetről van szó, amelyet egyaránt ajánlok kicsiknek és nagyoknak.

fel-730-04.jpg

Carl Fredricksen egyedül él, aki felesége elvesztése óta visszavonult közös otthonukba. Nem hajlandó elhagyni a házukat, de legfőképpen nem hajlandó eladni egy cégnek, amely új lakásokat épít a környéken. Túl sok emlék köti őt a házhoz, hiszen itt élt együtt szeretett feleségével. Egy napon azonban minden megváltozik, és az öreg Fredicksen kénytelen lesz elhagyni otthonát. Mielőtt azonban öregek otthonába szállítanák, Mr. Fredricksen úgy határoz, hogy ideje új kalandba vágni. Nem megy otthonba, hanem elrepül Dél – Amerikába. A tervben pedig egyetlen szokatlan elem pedig csak az, hogy viszi az egész házat.  Azonban hamarosan ráébred, hogy egy potyautas kisfiú is vele tartott.

A film 10-12 perces párbeszéd nélküli, zenés kezdésévvel minden nézőt megnyer. Ellie és Carl életének rövid felvázolása magával ragadó, és már itt érzi a néző, hogy nem feltétlenül gyerekmesét fog látni. A történet nagyon aranyos, amely tele van humoros jelenetekkel, de kellően komoly is. Egyaránt szól a gyerekekhez és a felnőttekhez is, mert amíg a gyerekek minden vicces részen hangosan felnevetnek, addig a felnőttek megkönnyezhetnek egy – egy érzelmesebb jelenetet. Természetesen ők is sokat nevethetnek, de úgy hiszem, hogy a történet igazi mondandóját nem a gyerekek fogják megérteni. Ez azon animációs filmek közé tartozik, amely minden korosztályban megállja a helyét, mert minden korosztály mást helyez belőle előtérbe.

page_3.jpg

A történet előrehaladtával egyre színesebb szereplőket kapunk. Megismerjük Carlt, majd a pufók Russelt, majd végül jön Kevin és Dug. Mindannyiukat hamar megszeretjük, és már ez elegendő egy jó filmhez. Azonban itt egy nagyon jól felépített történetvezetést láthatunk, és szinte minden van a filmben: dráma, humor, érzelmek, üldözés és izgalmas, idegtépő jelenetek. Alaposan kidolgozott az egész film, és egyáltalán nem találkozunk felszínes karakterekkel. Megértjük, hogy ki miért olyan, amilyen, mert mindenre magyarázatot kapunk. Nem marad bennünk semmi miatt kérdőjel, és még kissé a főgonoszt is megsajnáljuk. Értjük, hogy miért teszi azt, amit tesz. Valójában ennek a mesefilmnek ez az egyik legnagyobb erőssége, hogy bátran mer közölni mindenfélét.

Elsősorban megmutatja a gyerekeknek a gyászt és azt, hogy milyen érzés elveszíteni valakit. Nem vagyok benne biztos, hogy minden gyermek ezt egyenlően értelmezi, hiszen sok függ attól, hogy hány évesen látja, de mindenképpen szépen ábrázolják ezt a filmben. Hatással van a nézőre, és nemcsak a film elején, de ez folyamatosan visszatérő érzés. Ezt erősíti az is, hogy Carlt nem egy zsémbes öregembernek látjuk, hanem érző lénynek, aki bezárkózott a gyász miatt.

fel-626.jpg

Mindezek mellett nagyon sok humoros jelenetet kapunk. Tudnak nevetni rajta a gyerekek, és talán ez lenne a legnagyobb előnye. Élvezik a filmet, amely egyáltalán nem untatja őket. Az pedig különösen nagy érdeme a történetnek, hogy nem klisékre épülnek a viccek. A karakterekkel csempésznek bele egy kis egyediséget, és ez által is nagyon jól alkalmazzák az iróniát a humor egyik eszközeként.

Végül pedig van egy cél a történetben. Sokáig azt hisszük, hogy ez az utazás lesz, de aztán Carl is ráébred arra, hogy Kevin és családja megmentése sokkal fontosabb. Ezekkel a különféle szálakkal pedig sok tanulságot hordoz a film. Sok mindent tud tanítani a gyerekeknek, hiszen láthatják, hogy Dug egyedül szembemegy az ellenséggel, mert hisz abban, hogy jó ügyért harcolnak. Fél, de mégis megteszi. Szép üzenet. De az is szép, amikor Carl feláldozza a házát és minden ingóságát csak azért, hogy segítsen Russelnek és Kevinnek. Mindazt feláldozza, amit korábban féltve őrzött, és ettől lesz szép és kerek a történet. Valójában sorolhatnám még a filmnek azon előnyeit, amivel pozitív példát mutatnak, mert számos ilyen van. Azonban nem teszem, mert úgy az igazi, hogyha látják ezt az emberek. Meg kell nézni ezt a filmet, és aztán elgondolkodni rajta. Ajánlom mindenkinek, mert ritka az olyan animációs film, amely ennyire megérint. Ritka az olyan történet, amely ennyire az életről szól és bemutatja annak boldog és boldogtalan pillanatait, hogy miért érdemes élni.

Szólj hozzá

Mese Up Walt Disney Pictures Pixar Animation Studios Fel Pete Docter Bob Peterson