2016. nov 08.

Késő őszi könyvajánló

írta: tees06
Késő őszi könyvajánló

Kissé egyedi könyvajánló lesz ez a mostani, mert nem csak olyan könyveket ajánlok az ősz megmaradt heteire, amelyeket már olvastam, hanem amelyeket inkább még csak tervezek olvasni. Ezek a kötetek valamiért az őszt idézik bennem, és leginkább emiatt ajánlom most olvasásra. Én magam is fogok még olvasni közülük idén, de valójában ezek olyan regények, amelyekhez nyáron nem volt kedvem. Valamiért nem érzem úgy, hogy ezek megfelelő olvasmányok lennének a nyárra, és inkább azokra a délutánokra, estékre megfelelőek, amikor már kint nem igazán szeret lenni az ember.

large.jpg

Helen Bryan: A háború jegyesei

Egy történelmi regény, amely a második világháború körül játszódik. Azonban a megszokottól eltérően nők kerülnek az előtérbe, és a második világháborút az ő oldalukról ismerhetjük meg. A négy fiatal nő, akik a regény középpontjában állnak, kénytelen új életet kezdeni, amelyben csak egymásra számíthatnak. A regény az elmúlt időszakban nagyon pozitív kritikát kapott, amelyben külön kiemelik az írónő könnyed stílusát, és a női sorsok egybefonódását a háborúval.

Marc Shapiro: Adele – életrajz

Közel 10 éve, hogy megismerhettük az énekesnőt, de rövid időn belül hatalmas rajongótábora lett. Az emberek imádják különleges hangja és jellegzetes előadásmódja miatt. Marc Shapiro könyve pedig kissé személyesebb oldalról ismerteti meg Adele-t, amely kitűnő olvasmány lehet esténként. Én szeretem az életrajzi könyveket, főleg ha egy olyan érdekes személyről van szó, mint Adele.

Jodi Picoult: Elrabolt az apám

Jodi Picoult már számos regényével bizonyított nekem, és mostanában leginkább az Elrabolt az apám c. regényén gondolkodom. Még nem olvastam, de már maga a fülszöveg nagyon megragadó. Egy fiatal nőről szól, akinek látszólag boldog hétköznapi életet él, de egy napon felfedezi, hogy egész élete egy hazugságra épül, és szeretett édesapja valójában elrabolta gyerekkorában. Biztos vagyok benne, hogy a szerző egy újabb nagyon elgondolkodtató regényről van szó, amely könnyedén magába szippant. Plusz pont azért, hogy ez is úgy van felépítve, hogy minden egyes fejezet más személy szemszögéből meséli el a történéseket. Ezeket különösen szeretem.

1db677bc023fbf3ec8e5adb949302159.jpg

Gerald Seymour: Tagadható halál

Első látszatra nem éppen könnyű olvasmánynak tűnik, hiszen a politikai szál erőteljesen megjelenik a regényben. Valójában azonban fordulatos és izgalmas regény, amely egyetlen egy percig sem untatja az olvasóját, de sok olyan kérdést feszeget, amely többeknek is megrázó lehet. Egy olyan krimiről van szó, amely épp annyira sötét és rejtélyes, mint amennyire a borítója is sugallja.

Cheryl Strayed: Vadon

Igényes és nagyon szépen kidolgozott regény, de a tartalma is első osztályú. Annak ellenére, hogy a szerző nem gyakorlott író, nagyon könnyedén és olvasmányosan ír. Sok részletet megismerhetünk az életéről, amelyen bátran és nyíltan beszél. Érdekes olvasmány, amely elgondolkodtatja az embert, és olvasás közben, majd utána is kedve támad kimenni a természetbe, és élvezni a csendet.

Szólj hozzá

ősz Könyvajánló Jodi Picoult Cheryl Strayed Helen Bryan Marc Shapiro Gerald Seymour