2017. júl 31.

10 igazság, amire a Harry Potter könyvsorozat megtanított

írta: tees06
10 igazság, amire a Harry Potter könyvsorozat megtanított

Ma ünnepli 52. születésnapját J. K. Rowling, illetve ma van Harry Potter 37. születésnapja is. Ennek örömére összeállítottam egy rövid összegzést azzal kapcsolatban, hogy mi mindent is tanított nekem a sorozat. Többször is elolvastam már, és óriási kedvencem lett, de miután újra és újra olvasom, mindig fedezek fel benne újdonságokat. Ilyen tanulságokat, üzeneteket próbáltam most összeszedni, amelyeket talán első olvasására észre sem veszünk, de mégis ott van a szemünk előtt. 

mirroroferised_pm_b1c12m3_harryinfrontofthemirroroferised_moment.jpg

A boldogság nem vásárolható meg

Mindig mondják, hogy a pénz nem boldogít, és kissé sablonos ezt hallgatni, de mégis igaz. Tökéletes példa erre a Weasley család, hiszen nincsen pénzük, de mégis mindig van hely Harrynek az otthonukban. A Weasley család boldog az anyagi gondok ellenére is, és ha visszagondolunk arra, hogy mit látott Harry Edevis tükrében, akkor az a családja volt. Egy másik oldalról szemlélve pedig láthatjuk a Malfoy családot is, akiknek óriási vagyonuk van, de mégsem érezzük azt a felhőtlen boldogságot az ő esetükben, amit a Weasley családnál igen.

hutontherock_pm_b1c4m1_hagridatdoor_moment.jpg

Mindenki ember, mindenki tévedhet

„Dumbledore szerint – szólt közbe Hermione – az emberek könnyebben bocsátanak meg annak, aki téved, mint annak, akinek igaza van.” A sorozat tökéletesen bemutatja, hogy mindannyian hozzunk rossz döntéseket, amelyekre nem vagyunk büszkék. Az utolsó kötetben Dumbledore esetén is sok mindenre fény derült, és ez is tökéletesen bizonyítja, hogy mindenki ember. Mindenki hibázhat. A sorozat megtanít minket arra, hogy ne csak mások hibáját lássuk, hanem vegyük észre a sajátunkat is. El kell fogadni, hogy időnként mindenki tévedhet.

d2a8ff13040587_5627025f53816_1.jpg

Mindenki szabadon dönthet

Ahogyan minden ember tévedhet, úgy minden embernek megvan a joga ahhoz is, hogy döntéseket hozzon. Valójában az egész sorozat arról szól, hogy adott pillanatban milyen döntést is hozunk, hiszen ha Harry hagyja megölni Féregfarkot, akkor nem lett volna segítsége Voldemortnak, és nem tér vissza, de ugyanúgy ez más karakterekre is igaz. Hogyha Dumbledore nem vágyik a halál ereklyéire, akkor nem szenvedett volna a halálos átoktól, és tovább segíthetett volna Harrynek. Ezek is azt mutatják, hogy van lehetőségünk választani, és valójában ez határozza meg, hogy milyen emberek is leszünk:  „A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.”

aragogsnest_wb_f2_aragog_snestinforbiddenforest_illust_100615.jpg

A segítségkérés egyáltalán nem gáz, de időnként egyedül kell szembenézni a félelmeinkkel

A sorozatnak nem egyedüli központi szereplője Harry, hiszen számos segítséget kap. Nemcsak Voldemorttal szemben, de a magánéletben, sőt az iskolában is. A barátai, tanárai és a Weasley család is mindig támogatták őt. Ők azok, akik mellette álltak, de Harrynek előbb – utóbb rá kellett ébrednie, hogy vannak harcok, amelyeket egyedül kell megvívnunk. Ez pedig akkor is csak úgy lehetséges, hogyha a barátok segíteni szeretnének.

the-maze-harry-potter-27851133-500-550.png

Időnként jobb várni, mint cselekedni

Nem mindig az a legjobb döntés, hogy visszavágunk. Időnként jobban tesszük, hogyha csendben maradunk, gondolkodunk és inkább várunk a cselekvéssel. Ez bölcsebb viselkedésre vall, de sokszor nehéz megállni. A sorozatban pedig számos példa volt arra, hogy mennyire könnyen elkerülhetőek lettek volna a konfrontációk, hogyha várunk. Azonban akkor nem lett volna ennyire életszerű és tanulságos. Plusz, talán unalmas is lett volna.
0758d44c6b3be9e885abf673d2c9a7b7.jpg

Ne ítélj első látszatra, hiszen semmi sem az, aminek elsőre tűnik

A sorozat tele van különféle sztereotípiának a cáfolatával. Ha visszagondolunk a legelső jelenetre, amikor megismertük Hagridot, akkor nem éppen a jámbor és barátságos jelző jutott eszünkbe. Egy félóriás, aki betört az éjszaka kellős közepén a házba, nem igazán nevezhető jámbornak. Azonban hamar bebizonyosodik számunkra, hogy Hagrid mennyire hűséges és jó barát. A kötetek pedig tele vannak ilyen példákkal, hiszen elég csak megemlíteni Lunát, akinek a hírneve hamarabb elér mindenkit, mint hogy ő maga bemutatkozhatna, viszont Piton és Stan Shunpike is tökéletes példa.  

fb_img_1478107835511_1.jpg

Az áldozatok elkerülhetetlenek

A sorozatban számos halál történik, és sokszor igazán fontos személyeket veszítünk el: Sirius, Dumbledore vagy esetleg Dobby. Azonban minden haláleset azt bizonyítja, hogy az áldozatok elkerülhetetlenek. Számomra ez sokkal életszerűbbé teszi a sorozatot, és örülök, hogy Rowling nem írt meseszerű befejezést, így sok kedvelt karakter az utolsó harcban is elveszett. Sajnálom őket, de ilyen az élet.

 95eccc35e2653ede4ecc07b8a0bbd532.jpg

A bátorságnak igen is sokféle formája van

A bátorság szintén központi téma a kötetekben, de nemcsak Harryre jellemző. Amikor a barátok együttesen szegik meg a szabályokat, és merészkednek ki a folyosóra az első alkalommal, vagy később létrehozzák Dumbledore seregét, de az első kötetben Neville kiváló példa, ahogyan szembeszállt a barátaival, sőt még Hermione kitartása a M.A.J.O.M mellett szintén a bátorságot példázza. A lista pedig tovább bővül, hiszen számos példát tudunk említeni.

b1a6c93ec08a24465fb793ff7c43f333_1.jpg

Az igaz barátság mindenen átsegít

A barátság egy újabb központi témája a sorozatnak, és J. K. Rowling mindenkit iriggyé tett azért, mert hármójuknak ennyire nagyszerű barátságuk van. Ez egy megtörhetetlen kötelék közöttük, hiszen mindig együtt néznek szembe minden veszéllyel, és soha sem hagyják egymást cserben. Nemcsak Voldemortra, a hocruxokra és a dementorokra gondolok, hanem szintén az iskolai életre, a barátok közötti civakodásra, szerelmi problémákra, és még sorolhatnánk. Mindezek mellett tökéletes bizonyíték ez arra is, hogy létezik barátság férfi és nő között.

see-the-new-back-cover-art-for-the-uk-harry-potter-books_2.png

A szeretet mindennél erősebb

Az igaz szeretet örökké tart: ez az, amit minden egyes kötet újra és újra bebizonyított. A szeretet olyan hatalmas erővel ruházza fel az embert, amely legyőzhetetlenné teszi, és ez egy példátlanul szép tanulság a sorozat befejezésére.

Szólj hozzá

Harry Potter Hermione Granger Ron Weasley J. K. Rowling Dobby