2017. aug 07.

„Könyvtárban jártunk…”

írta: tees06
„Könyvtárban jártunk…”

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a blogon ne csak könyvekkel kapcsolatos bejegyzéseim legyenek, és most éppen ezért indítok egy mini sorozatot. Számos könyvtárakkal kapcsolatos összeállítás olvasható, amelyben lenyűgöző képeket láthatunk az épületekről, de szinte semmilyen információt. Éppen ezért most egy olyan sorozatot kezdek, amelyben egy – egy híresebb könyvtárat mutatok be annyi információval, amennyivel csak tudok. Elsőként látogassunk el Hollandiába: a Handelingenkamer.

93153fa22d03b19b8125eee0fc8ea283.jpg

A holland parlament könyvtára még a 19. században épült az elektromos áram feltalálása előtt. Éppen ezért egy hatalmas üvegplafon és gázlámpák sorozata gondoskodik arról, hogy elég fény legyen a könyvtárban. Habár maga az épület négyszintes, de a berendezésnek és a kialakításnak köszönhetően a földszintre is szűrődik elég fény. A kovácsoltvas lépcsők és korlátok jellegzetes motívumai a holland könyvtárnak, és egyben praktikus is, hiszen ez is segíti a fény terjedését. 

5b88ce357d7e3187d283094fc5311e95.jpg

A könyvtár a holland parlamenthez tartozik, amely Hágában található. Mindezek mellett legfőbb feladata a parlamenti megbeszélések, viták feljegyzése és megőrzése. Minden iratot megőriznek a parlamenti ülésekkel kapcsolatban.

Sokszor elfelejtjük, hogy a könyvtárakban rejtélyes kincseket őriznek. Nincsen ez itt sem másként, ugyanis kimeríthetetlen információforrásuk van az ország kulturális hátterével kapcsolatban.
page2_4.jpg

Maradjunk még kicsit a hollandoknál, és nézzük meg egy másik könyvtárat is. A Delft Műszaki Egyetem könyvtára egy igazi környezettudatos, modern épület. Az egyetemi könyvtár Hollandia legnagyobb tudományos könyvtára, amely sokkal több mint egy könyvtár. Miért?  

delftlibrary1.jpg

2010-ben újították fel a könyvtárat, amikor sokkal barátságosabbá és gazdaságosabbá akarták tenni. Ekkor vált igazán ökobaráttá, hiszen különböző termeket alakították ki pihenéshez, kikapcsolódáshoz és tanuláshoz. Létrehozták a körülötte és a tetőn található füves területet, amely szintén kitűnő a tanulók pihenésére. Nem felejthetjük el, hogy egy egyetemi könyvtárról van szó, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra és a kutatásra. Éppen ezért egy csillagvizsgáló is található a könyvtárban.

page_12.jpg

A diákok a földszinti teremben ülve a mennyezeten keresztül a csillagos égboltot láthatják maguk felett, amely a tölcsér alakú tetőnek köszönhető. Nappal árad be rajta a természetes fény, éjszaka pedig a csillagos eget láthatják. Nem éppen egy megszokott látvány az egyetemi könyvtárak között. Mindezek mellett a könyvtár különleges gyűjteményekkel is rendelkezik, amelyet bárki felhasználhat, megtekinthet. Köztük vannak korábbi órai jegyzetek, vagy akár speciális, a légtér és a világűr tanulmányozásához szükséges források is. 

Szólj hozzá

Könyvtár Könyv Hollandia Handelingenkamer Delft Műszaki Egyetem könyvtára