2017. aug 22.

Egy újabb svéd kísértettörténet

írta: tees06
Egy újabb svéd kísértettörténet

Cím: Az ​Ezüstfiú

Szerző: Kristina Ohlsson

Fordító: Bándi Eszter

Kiadó: Animus

Oldalszám: 256 oldal

Kiadás éve: 2015

Kristina Ohlsson svéd szerző, aki Kristianstadban nőtt fel. Stockholmban politikatudományt tanult, majd pedig több szervezetnél is dolgozott. Első regénye a Mostohák címet viselte, amely Fredrika Bergman sorozat első kötete volt. Az üveggyerekek c. regénye 2013-ban jelent meg, és ezt követi a sorozat következő két része: Az ezüstfiú és a Kőangyalok.

Aladdin szülei vendéglősként keresik kenyerüket egy svéd kisvárosban. A tél beálltával arra lesznek figyelmesek, hogy valaki dézsmálja a húsgombóckészletüket. Aladdin egy fiúra gyanakszik, aki a fagyos idő ellenére rövidnadrágban ólálkodik a víztorony körül, amelyben az étterem működik. Többször is megpróbálja megközelíteni, de a másik mindig úgy eltűnik, hogy még a nyomát sem látni a frissen esett hóban. A török kisfiú és két barátnője, Billie és Simona jól tudják, hogy kísértetek nincsenek, de azért ez több mint különös! És itt van ez a legenda is a száz évvel ezelőtt élt Ezüstfiúról… A három barát elhatározza, hogy végére járnak ennek az ügynek, még ha egész éjszaka virrasztaniuk is kell miatta…

covers_368181.jpg

A sorozat első kötete is nagy hatással volt rám, és szinte azonnal kedvencem lett. Most is ezt tudom elmondani, ugyanis nagyon megszerettem Az üveggyerekek sorozat második kötetét is. Valamiért elvarázsol ez a gyermekien egyszerű történet. Néhol kissé sejteni lehet, hogy mi fog történni, és a szereplőkön is érezni, hogy mennyire gyerekek, de elsősorban nem nekünk, felnőtteknek íródott. A célközönségük a gyerekek, és nekik tökéletes olvasmány. Ezekkel a kötetekkel iskolákban is érdemes lenne foglalkozni, mert sokkal jobban megszeretetné velük az olvasást, hiszen aktuálisak számukra és a szereplők is abban a világban élnek, ahol ők. Sokkal könnyebben tudnának velük azonosulni.

Mindezek mellett a szereplőket most is kedveltem. Bár most főként Aladdin szemszögéből olvashattuk a dolgokat, de Billie és Simona megjelent jó párszor. A gyerekek kedvelhetőek, okosak és bátran helyt állnak minden esetben. Ahogyan említettem, néha kissé gyerekes a viselkedésük, vagy a tervük a tolvaj elkapásával szemben, de egyébként mindannyian imádni valóak.

Az írónőt csak dicsérni tudom. Könnyed, szórakoztató és olvasmányos kötet. Szerkezetileg nagyon jól fel van építve, és tetszett, hogy a nyomozás közben több információt is kaptunk. Többfelé is mutattak a szálak, és ez egészen jól fenntartotta a figyelmemet. Plusz, külön öröm volt, hogy beleszőtte az ezüstfiú legendáját és az eltűnt kincset. Ez volt az, ami végül igazán érdekessé tette a regényt, és nem is éppen az, aki titokban dézsmálta az ételüket.

Valójában, ismételten csak ajánlani tudom ezt a kötetet is, és alig várom, hogy kezembe kerüljön a harmadik is. Még nem tudtam beszerezni, de amint lesz rá lehetőségem, akkor már is olvasni fogom. Külön öröm, ha ilyen kötetek kerülnek a kezembe, mert mostanában az olvasmányaimmal kapcsolatban elég sok negatív élményem volt, de egy – egy ilyen kötet mindig külön örömforrást jelent.

Szólj hozzá

Kristina Ohlsson Az ezüstfiú