2014. már 03.

Hitler él és virul

írta: tees06
Hitler él és virul

Szerző: Timur Vermes DSC_0170.jpg

Cím: Nézd ki van itt (Er ist wieder da)

Fordító: Nádori Lídia

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.

Oldalszám: 340

Kiadás éve: 2013

Timur Vermes nemcsak Németországban, hanem szerte a világon ismertté vált első regényével. Az 1967-ben Nürnbergben született félig magyar származású újságíró 2007-ben kezdett el foglalkozni írással. A Nézd ki van itt c. könyve pedig hatalmas sikert aratott és már 27 nyelvre fordították le.

2010 nyarán Berlinben az ötvenhat évesen Adolf Hitler ébred fel egy üres telken. Kezdetben azt sem tudja, hol van és mi történt vele, de hamar ráébred, hogy a világháborúnak vége és új korszak köszöntött be.  Egy olyan korszak, amelyben a demokrácia uralkodik, de ugyanúgy egy cinikus és gátlástalan világ maradt, amilyen a 60 évvel ezelőtti Németország is volt. Sok minden változott, de ugyanaz a cél maradt, még pedig meggyőzni a népet.

Megdöbbentő az olvasó számára az, hogy a Führer milyen könnyen megtalálja a helyét a televízió és az internet világában. A kezdetben félbolondnak tűnő főszereplő bekerül egy kereskedelmi tévécsatonához Hitler imitátorként, majd gyorsan elkezdi kihasználni az „internecc” adta lehetőségeket.

Dicséretet érdemel az író azért, amiért ennyire át tudta élni Hitler szerepét, és ez által az olvasó azt hiheti, hogy tényleg a Führer szavait és gondolatait olvassa. Az egész karakter kidolgozása nagyon aprólékos és ez által egy másik oldalról ismerhetjük meg a kegyetlen Führert. A sorok közül kirajzolódik egy olyan ember, aki törődik az alkalmazottjával, Vera Krömeirrel, akinek később párkapcsolati tanácsokat is ad, sőt még a nagymamáját is meggyőzi arról, hogy az irodában pótolhatatlan az unokája. De mindezek mellett megmarad az a vezér, aki mindenáron meg akarja tisztítani a német népet és rendet tenni az országban.

Tulajdonképpen az egész regény egy pontos társadalomkritika, amelyben Timur Vermes kitűnően ábrázolja a rendszer hibáit, valamint a televízió és internet óriási hatalmát. Mindezek mellett bemutatja azt, hogyan használják ki egymást az emberek, vagy hogy a bulvársajtó hogyan fabrikálja a sztorikat és befolyásolja az emberek véleményét.  

Az egyetlen hibája a könyvnek az, hogy néhol már túlságosan elmélyed a történelmi tényekben. Ez által oldalakon keresztül olvashatunk a háború sikertelenségének okairól, amely a Führer egyéni véleménye és eszmefuttatása, de mégis unalmassá teheti a történetet. Mindezek mellett jellemzi az egész történetet egy befejezetlenség, amely talán csak annak a jele, hogy reményeim szerint folytatás várható

Szólj hozzá

Hitler Timur Vermes Nézd ki van itt