2014. nov 27.

Ki volt Freud szeretője?

írta: tees06
Ki volt Freud szeretője?

Cím: Freud szeretőjeNévtelen-2.jpg

Szerző: Jennifer Kaufman - Karen Mack

Fordító: Csonka Ágnes

Kiadó: Alexandra Kiadó

Oldalszám: 360

Kiadás éve: 2013

Jennifer Kaufman és Karen Mack együtt írták a Freud szeretője c. regényt, amelyet a szerzőpáros valós tényeken alapuló fikciónak nevezett. Még a tavasszal vásároltam ezt a könyvet, miután elolvastam Goce Smilevski Freud húga c. könyvét és annyira magával ragadott a történet, hogy folytatni akartam. Természetesen tudtam, hogy ez nem folytatása annak a kötetnek, de úgy gondoltam, hogy ez is hasonló lesz. A Freud szeretője c. regényt a szerelem, a hűség és az árulás lenyűgöző történetének tartják, amelynek középpontjában Minna Bernays áll.

A könyvtől nem teljesen azt kaptam, amit kezdetben vártam. Azt ígérték, hogy a regényből egy kivételes nő portréja rajzolódik ki és én ezt úgy értelmeztem, hogy egy életutat fogok kapni. Korábban a Freud húga c. kötetben Adolfine egész életét megismerhettük és most is valami ilyesmire számítottam. Nem így történt, de ez nem is olyan nagy probléma. A regény visszaröpít minket a századfordulós Bécs időszakába, amikor is Minna Bernays elveszíti társalkodónői állását és kénytelen nővéréhez költözni 1895-ben. Ekkor kerül közelebbi kapcsolatba Sigmund Freud-dal és bár régen is lenyűgözte őt a férfi munkája, most fokozatosan egymásba szeretnek. Könnyen megértik egymást, hiszen mindketten kíváncsiak a világgal kapcsolatban és mindezek mellett műveltek is. Hamarosan igazi szellemi társ lesz Minna a tudós számára, de itt még nem ér véget kettejük története.

Az olvasás közben az egyik legérdekesebb tény számomra az volt, hogy mennyire hasonló Minna és nővére Martha, de mégis különbözőek. A leírások alapján külsőleg csak annyiban különböznek, hogy Minna magasabb, de belsőleg mégis teljes ellentettje Martha-nak. Martha egy tipikus korabeli nő, aki feladatának tartja a férjhez menést, a gyerekszülést és nevelést, illetve a háztartás vezetését. Szerinte ezzel teljesítette is a tökéletes feleség feladatkörét. Ezzel szemben Minna nem elégszik meg ezekkel és többre vágyik. Miután elveszíti vőlegényét, elkezd dolgozni és nem abban látja a jövőjét, mint testvére. Őt a kíváncsisága vezérli, intellektuális és mindenben megvan a határozott véleménye.

A regény történetében igazából semmi különös nincsen, hiszen maximum néhány évet ölel fel a könyv, amikor is Freud magányosan dolgozik az irodájában, illetve Minna és Martha pedig vezeti a háztartást és foglalkoznak a gyerekekkel. Ezzel szemben sokkal pontosabb jellemábrázolást kapunk és megismerhetjük Freud és a két nő személyiségét. Számos elméleti vita van a könyvben, amelyben többször is felmerül Freud és Minna között a házasságtörés kérdése, hiszen a férfi nem érzi magát bűnösnek. Azonban Minna érzései már sokkal komplikáltabbak. Vallásos nőként elutasítja a házasságtörést, de mégis ő maga lesz a szerető. Egyszerre élvezi és utálja ezt a szerepet, mert tudja, hogy ettől ő maga több nem lehet Freud életében. Ezzel kapcsolatban igazat is adok az ajánlónak, mivel tényleg egy kivételes nő volt Minna Bernays, hiszen abban az időszakban a húszas éveik végén járó nők már vénlányok voltak és senkinek sem kellettek. Az ő korában a nők minden alkalmat megragadtak arra, hogy férjet találjanak maguknak, de ő mégsem tett így.

Freud számomra most is ellenszenves volt, hiszen csak önmagára tudott gondolni és felhasználta az embereket a saját érdekei végett. Nem törődött a gyerekeivel és a feleségével, mivel ők csak a látszatot képviselték. Sokkal inkább minden idejét a munkájának szentelte, ahol központi kérdés volt a szexualitás.  Éppen emiatt számomra egy szexmániásként jelent meg, akinek szerintem nem is egyetlen egy szeretője volt, bár ez csak a saját véleményem. Egyébként éppen nemrég olvastam, hogy Freud mindig is úgy beszélt a családjáról, hogy mennyire büszke a feleségére és a gyerekeire, de ezzel szemben szinte semmibe vette őket és elhidegülten éltek egymás mellett.

A regény nagyon is hitelesre sikerült annak ellenére, hogy a szerzők csak pletykákra és különféle városi legendákra tudtak alapozni. Végig tudtam, hogy ez csak fikció, de mégis annyira valóságos. Ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy visszaköszön a korabeli Bécs minden egyes szokásával. Talán a legmegdöbbentőbb az volt számomra, hogy mennyire gyakran használtak függőséget és mérgezést okozó anyagokat, de szerintük ez teljesen rendben volt. Freud mindenkivel kokaint használt, mondván hogy ez serkenti a gondolkodást, illetve fokozza a vágyat. A felesége bátran adott nyugtatót és altatót a gyerekeknek és ő maga is napi rendszerességgel szedte ezeket a szereket. Nem éppen a legmodernebb felfogás, de feltételezem, hogy ez akkoriban így is volt.

A könyvet kezdetben nehezen olvastam és nagyon lassan haladtam vele, de az elmúlt két napban szinte a könyv háromnegyedét elolvastam. Nem a legolvasmányosabb könyv, de érdekes. Egy átlagos szerelmi románcnak ábrázolják a történetüket és néhol eléggé középszerűre sikeredett, ami bár ront a könyv színvonalán, de mindvégig olvasható marad. Leginkább azok figyelmébe ajánlom, akik nemcsak Freud munkássága, hanem személyissége és élete iránt is érdeklődnek. Minden zseni különc volt és ezt a véleményt képviseli a regény is. Minna Bernays is egy tehetséges elme volt, aki biztosan sokra vitte volna egy barátságosabb korban. 

Szólj hozzá

Albert Einstein Jennifer Kaufman - Karen Mack Freud szeretője Minna Bernays