2014. dec 27.

Csodákkal teli éjszaka

írta: tees06
Csodákkal teli éjszaka

Cím: Csodákkal teli éjszakaimg_20141227_114501.jpg

Szerkesztő: Peiker Éva

Kiadó: Athenaeum Kiadó kft.

Oldalszám: 208

Kiadás éve: 2014

„Tizennégy varázslatos mesét válogattunk össze kedves olvasóinknak e csepp kis ajándékkönyvbe a szeretet ünnepéről, magyar és világirodalmi szerzők tollából.” – írja az Athenaeum Kiadó a könyv hátoldalán. És mennyire igazuk van, tényleg csodálatos mesék ezek, amelyek nemcsak a karácsonyt várva élvezetes olvasni, de a téli estékre is kitűnő olvasmány.

Mind a tizennégy rövid történet hangulatos és nagyon szerethető. Mindegyikről elmondható az, hogy van tanulságuk, és felhívják az olvasó figyelmét azokra a problémákra, amelyről karácsony közeledtével egyre többet hallani. Jobban kellene egymásra figyelnünk, és segíteni egymást, hiszen így sok minden elkerülhető lenne. Hans Christian Andersen A kis gyufaáruslány története talán egyik legszívbemarkolóbb az összes közül. Sajnáljuk a kislányt, amiért nincsen könnyű élete, de akkor is elszomorít a vége. Török Gyula Fehér Virág c. története szintén nem éppen a legszebb történet, de akkor is úgy gondolom, hogy helye volt ezeknek is a válogatásban.

Az egész válogatást elolvasva észrevettem azt, hogy a legtöbb történetben jelen van a halál és nem éppen a boldogságról, a karácsony közeledtéről van szó benne. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, biztosan célja volt ezzel a szerkesztőnek, de úgy hiszem, hogy talán a fentebb említettek állhatnak a háttérben. Karácsony időszaka ugyanis tipikusan az az időszak, amikor jobban odafigyelünk egymásra, és az elbeszélések többsége is ezt sugallja, hogy ezt kellene tennünk.

A történeteket egyaránt ajánlom felnőtteknek és gyerekeknek is egy – két kivételével. Krúdy Gyula Középkori álom c. elbeszélése nekem egyáltalán nem tetszett. Nem érzem úgy, hogy ennek helye lenne egy karácsonyi válogatásban, mert nem a legszebb képet festi meg az egyházról. Karácsony közeledtével pedig nem éppen ezt a gondolatot kellene támogatni, mondom ezt úgy, hogy én magam egyáltalán nem vagyok vallásos.

Nagy örömmel olvastam Mikszáth Kálmán, Babits Mihály, Jacobb és Wilhelm Grimm történeteit, de az összes közül a kedvencem Oscar Wilde Az önző óriás c. meséje lett. Szinte alig hittem el, hogy én még nem hallottam ezt a varázslatos történetet, hiszen imádom a meséket. Egy igazán szép történet az emberi önzőségről, főleg azért, mert az óriás is ráébred arra, hogy jobb segíteni egymást, mint önző módon kisajátítani a sajátunkat, és magányosan élni. Szintén ezt a tanulságot példázza Charles Dickens Karácsonyi ének c. meséje, amely úgyszintén fellelhető ebben a válogatásban, igaz csak részletként.

Mindezeket összevetve, élvezetes olvasmány született. Akár egy napra, akár többre, de mindenképpen ajánlom. Kitűnő alkalom ennek az olvasása akkor, hogyha unjuk ünnepekkor a tévéműsort, vagy szimplán nincsen semmihez kedvünk. Életet lehel újra az olvasóba.  

Történetek:

  • Jacob és Wilhelm Grimm: A suszter manói  
  • Móra Ferenc: Szép Karácson szép zöld fája…
  • Babits Mihály: Az erdő megváltása
  • Tamási Áron: Karácsonyi pásztorocskák
  • Hans Christian Andersen: A kis gyufaáruslány
  • Mikszáth Kálmán: A gyerekek világa
  • Oscar Wilde: Az önző óriás  
  • Gárdonyi Géza: Karácsony a názáreti házban
  • Török Gyula: Fehér világ
  • Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
  • Kaffka Margit: Jézuskavásár
  • Krúdy Gyula: Középkori álom
  • Kosztolányi Dezső: Az angyal
  • Charles Dickens: Karácsonyi Ének 
Szólj hozzá

könyv karácsony