2015. feb 24.

Könyvtárosok kalandjai

írta: tees06
Könyvtárosok kalandjai

A Titkok könyvtára c. sorozat a 2004-es és későbbi részeknek a folytatása, amelyben már nem csak Noah Wyle alakítja a főszerepet. Az egész történet tíz évvel később játszódik, amikor is Flynn kap egy őrangyalt maga mellé. Az egészben csak az a furcsa, hogy az elmúlt tíz esztendőben soha sem dolgozott őrangyallal, és most sem hiányzik számára. Azonban a következő küldetés miatt feltétlenül szükséges, hiszen valaki megpróbálja megölni a korábbi könyvtáros jelölteket. Így hát Flynn és Eve Baird felkeresi, és megmenti a még életben maradt leendő könyvtárosokat azért, hogy biztosítsák a könyvtár jövőjét. Az egész műveletbe azonban hiba csúszik, és elveszítik a könyvtárat, amely egy másik dimenzióba kerül.

Az első évad során tulajdonképpen két szálon fut a sorozat. Az egyikben Flynn járja a saját útját, és időnként feltűnik a könyvtárban azért, hogy hírt adjon a kutatásáról. A másik szálon pedig Baird ezredes képzi az új könyvtárosokat, akik eközben újabb és újabb rejtélyes eseteket oldanak meg. Tulajdonképpen a sorozat nagyon hasonló a filmhez, amolyan rövidített változata. Gyorsabban és könnyebben oldják meg az eseteket, de ez nem jelenti azt, hogy unalmas lenne. Minden egyes rész egy külön történet, csak kisebb – nagyobb összefüggések vannak a részek között, így akár külön történetként is megállja a helyét minden egyes rész.

image1.jpg

A sorozatban bár vannak kifogásolható történések, mégis megmarad az a rejtély és izgalom, amit a film esetén is megtapasztaltunk. Nem egy olyan sorozat, amelytől eldobom az agyam, de kikapcsolódásra bőven megfelelő. Vegyítve jelenik meg a humor, az akció és a misztikum. A színészek is jó döntésnek bizonyultak. Flynn most is megmaradt a fura tudós, aki szomjazik a tudásra, de a többi könyvtáros már mást testesít meg. Számomra kicsit furcsa volt a tolvaj, Ezekiel, hiszen azt hihettük volna, hogy a könyvtárosoknak jól képzettnek kell lenniük. Ő is jól képzett, de inkább csak a lopás terén, és ez a képessége egész évad során jól jön. Cassandra már jóval inkább hasonlít Flynnre, ugyanis fotografikus memóriájának és szinesztéziájának köszönhetően könnyen megoldja a legnehezebb matematikai számításokat is. A harmadik könyvtáros, Jake Stone pedig szintén magas intelligenciával rendelkezik. Ez a hármas amolyan hármak ereje, és együtt képviselik mindazt, amit egy könyvtárosnak kellene. Összedolgoznak, és így oldják meg a rejtélyeket az évad során. Természetesen az őrangyalt alakító Rebecca Romijn is jó választásnak bizonyult, hiszen ő is úgy jó, ahogy van. Kiegészíti a csapatot.

untitled-2.jpg

Ahogyan már említettem vannak klisék a sorozatban. Ilyenek tipikusan azok a jelenetek, amikor az őrangyal nő létére egyedül kiüt két, három izmos férfit, illetve hogy a szerencse folyton melléjük szegődik, és sikerül mindent megoldaniuk. Mindig találnak egy B tervet, amely valljuk be, hogy nem épp a legkönnyebb egy rizikós szituációban. Annak azonban nagyon örülnék, hogyha a könyvtáros meló valójában ilyen izgalmas lenne. Akkor már mennék is interjúra az első nagyobb könyvtárba. Csak apró nemtetszésként jegyzem meg a címet, ugyanis nekem az angol szó szerint fordítás sokkal jobban hangzik. Nem értettem már a film esetén sem, hogy honnan jött ez a Titkok könyvtára. „A könyvtárosok” sokkal egyszerűbb és lényegre törőbb cím lenne.

A sorozatot csak ajánlani tudom, főleg azoknak, akik szeretik a történelmet és a misztikumot, mert ebben a történetben a Minótaurosztól kezdve Arthur királyon át a mesékkel és a Mikulással is találkozunk. Az első évad minden bizonnyal igényesre sikeredett a kis költségvetés ellenére, de van még hová fejlődni ahhoz, hogy tényleg magával ragadja a nézőt, és ne csak szórakoztasson. Azt pedig kíváncsian várom, hogy a 10 részes első évadnak lesz – e folytatása a 2015-ös évben. 

Szólj hozzá

film Titkok könyvtára Noah Wyle