2015. ápr 23.

Ismerd meg önmagad: utazás az ismeretlenbe

írta: tees06
Ismerd meg önmagad: utazás az ismeretlenbe

Cím: Vadonimg_20150422_170611.jpg

Szerző: Cheryl Strayed

Fordító: Gázsity Mila

Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó

Oldalszám: 400

Kiadás éve: 2015

Ki ne gondolt volna már arra, hogy elvonul a világ elől? Időnként mindenkinek szüksége van a magányra, és arra, hogy önmagával foglalkozhasson. Rendezhesse az életében felmerülő problémákat, és rájöjjön, hogy merre is tart. Ez az alapötlete Cheryl Strayed Vadon c. önéletrajzi írásának is, amely több héten át volt a New York Times sikerlistáján, és még Oprah Winfrey is ajánlotta könyvklubjában. A szerző 26 éves korában indult el a Pacifikus Túraösvényen, amely Kalifornia, Oregon és Washington államon keresztül vezet mindössze 1600 km-es túraútvonalon. A több hónapon át tartó gyaloglás során 1100 km-t teljesített, és nem egyszer került veszélyes helyzetben az amatőrnek számító túrázó, de számos emlékezetes pillanatban is része volt. Olyan emberekkel került kapcsolatba, akikkel soha életében nem találkozott volna, és tőlük, illetve velük együtt sok mindent tanult meg önmagáról, az életről, és arról, hogy mire képes valójában.

Cheryl 22 éves korában 1 hónap alatt veszítette el édesanyját, aki egész életében nagy hatással volt rá. Az anya példamutatóan nevelte fel három gyermekét, és bár sokszor nélkülözniük kellett, szeretetben soha sem volt náluk hiány. Az édesanyja is mindig azt mondogatta, hogy nem tekinti magukat szegénynek, mert szeretetből bőven jut nekik.  Cheryl édesanyja nélkül nem tudta elképzelni az életét, és szép lassan tönkretett mindent maga körül. Megcsalta a férjét, majd elhagyta, később elkezdett drogozni, és teherbe is esett. A véletlennek köszönhetően látta meg egy sportboltban a PTÖ-ről szóló útikönyvet, amely kezdetben csak álom volt számára, de a teljesítése később határozott célja lett. A regényt olvasva folyamatos visszaemlékezések során ismerhetjük meg a szerző életét, azt, hogy mitől szenvedett, és végigkövethetjük az egész történet során, hogy hogyan döbben rá arra, hogy ki is ő valójában.

4a_photo_wild.jpg

Általában véve zavarnak a hosszas leírások, és azt szeretem, hogyha magával ragad a gyors cselekmény. Itt azonban nem ez történt. Ezt a könyvet nem lehet gyorsan olvasni, ugyanis minden egyes mondatnak súlya van. Egy olyan nőtől olvassuk, aki sok mindenen ment át, és darabokra hullott az élete, amelyet nagyrészt önmagának köszönhet. Az egész kötet elgondolkodtató, amelyben minden egyes leírásnak mondanivalója van. Nem színesíti vele a kötetet a szerző, hanem éppen ellenkezőleg. Ezekkel fejezi ki mindazt, amire rádöbbent az útja során. Nem az a célja, hogy megmutassa mennyire szép volt a túra és a sok természeti különlegesség. Nem ez volt a lényeg, hanem a küzdelem és a szenvedés, amelyen át kellett mennie ahhoz, hogy lelkileg megtisztuljon. Ez nem egy regényes útikönyv, hanem egy dokumentumregény, amely bemutatja Cheryl fizikai és lelki próbatételeit.

Azonban még sem szabad azt gondolni, hogy tele van panaszkodással a könyv, és arról szól, hogy mennyire nehéz élete volt, és mennyire szenvedett az anyja elvesztésétől. Nem másokat okol benne, hanem kijelenti, hogy ő maga tette tönkre házasságát, életét, és mindent magának köszönhet. Beismeri, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa, és ezért is csinálja a túrát. A túráját egyébként zarándoklatnak is nevezhetjük, hiszen mindezzel az volt a célja, hogy utána egy új életet tudjon kezdeni, és a múltat maga mögött hagyja.

A könyvnek nagy előnye volt az, hogy maga a szerző is amatőr túrázó volt, hiszen így könnyedén megértettük a kezdeti gondjait. Nagyon felkészületlen volt az utazás legelején, és szinte azt se tudta mit csinál. Ha tudta volna, akkor biztosan nem kezdett volna bele, de emiatt csinált egy jó pár butaságot. Felesleges cuccokat hurcolt magával, és csak megnehezítette egy – két felelőtlenséggel a saját sorsát. Ennek ellenére rengeteget tanult a saját hibáiból, és bár számos megmosolyogtató pillanat van a könyvben, ezek egyrészt ijesztőek is. Biztos vagyok benne, hogy azokban a pillanatokban nem cserélnének a szerzővel.

purplemountains_0.jpg

Cheryl Strayed-nek mellesleg iszonyatosan nagy szerencséje volt az utazása során. Mindig, mindenki kedves volt hozzá, és nem a lehetséges áldozatot vették észre benne, hanem a bátor nőt, aki el mert indulni a túrára. Egyedül volt női túrázó, akinek se férfi, se női társa nem volt, így pedig könnyen kerülhetett volna bajba, de a túra során nem hiába lett ő a PTÖ királynője. A története pedig annyira megragadta a filmeseket, hogy amikor a szerző elküldte a kéziratot Reese Witherspoonnak a könyv megjelenése előtt, akkor az újonnan alapult cégével szinte azonnal megszerezték a megfilmesítés jogát. A könyvet csak három hónappal később adták ki, de már akkor lehetett tudni, hogy film is lesz belőle.

A filmről csak röviden annyit szeretnék mondani, hogy teljes mértékben megállja a helyét. Nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint a könyv tette, de mindenképpen jól sikerült könyvadaptáció lett. A főszereplő, Reese Witherspoon alakításával teljes mértékben elégedett vagyok, és szerintem joggal ragaszkodott a szerephez. Néhol átírtak, és kihagytak részleteket, de ezek nem olyan súlyos változtatások. Egyedül azzal nem értettem egyet, amikor a terhességét úgy állították be, mintha nem tudta volna, hogy ki a gyerekének az apja. Ezzel ugyanis sokkal felelőtlenebbnek tüntették fel az írónőt, mint valójában volt.

Kijelenthetem, hogy a Cartaphilus Kiadó könyveiben eddig soha sem csalódtam, és mindig meglepetést tudtak nekem okozni. A könyv nemcsak tartalmilag állja meg a helyét, de minőségileg is első osztályú. Mind a filmet, mind pedig a könyvet ajánlom, mert bár nem szokványos egyik sem, elgondolkodtatja az embert, és komoly mondandója is van, amely mindenkinek hasznos lehet.  

 

Szólj hozzá

Film Könyv Reese Witherspoon Vadon Cheryl Strayed