2016. jan 31.

Csavaros svéd kísértettörténet

írta: tees06
Csavaros svéd kísértettörténet

Cím: Az üveggyerekek

Szerző: Kristina Ohlsson

Fordító: Bándi Eszter

Kiadó: Animus Kiadó Kft.

Oldalszám: 256

Kiadás éve: 2014

Kristina Ohlsson svéd szerző, aki Kristianstadban nőtt fel. Stockholmban politikatudományt tanult, majd pedig több szervezetnél is dolgozott. Első regénye a Mostohák címet viselte, amely Fredrika Bergman sorozat első kötete volt. Az üveggyerekek c. regénye 2013-ban jelent meg, amely középpontjában egy rejtélyes kísértettörténet áll.

covers_324631.jpg

Billie és anyukája most költöztek Kristianstad mellett egy kisvárosba, de a lánynak nem igazán tetszik az ötlet. Nem szereti a házat, mert túlságosan régi és bútoraikat sem hozhatták magukkal. A házat ugyanis csak a bútorokkal együtt adták el. Az új lakhelyükön pedig egyre több furcsaság kezd el történni, és Billie összefog két barátjával, hogy együtt kiderítsék mi áll a háttérben. Hamarosan pedig egyre több mindenre derül fény, és előjönnek a kísértetek mellett a ház különös története is. Billienek, Simonanak és Aladdinnak minden bátorságukat össze kell szedniük, hogy megfejtsék a ház titkát.

Nem szoktam kísértettörténeteket olvasni, de ez az egy igazán megtetszett. Érdekes volt maga a fülszöveg, amelyben egy ház és annak rejtélyes története állt a középpontban. Nem volt egy félelmetes könyv, hiszen inkább gyerekeknek szól, de nagyon csavaros volt a regény. A szerző nagyon jól alakította a történetszálakat, és ha néhol tudtam is hogy mi fog történni, ez egyáltalán nem rontott az olvasás élvezetén.

Olvasmányos regényről van szó, amit iszonyat gyorsan ki tud olvasni az ember. Nekem lényegében egy nap alatt megvolt a könyv, amelynek egyetlen oka, hogy olvastatta magát a regény és még időm is volt. Tetszett az írónő stílusa, mert bár egyszerűen fogalmazott, de folyamatosan pörgött a cselekmény. Nem lehetett unatkozni benne, és minden egyes mondatnak, a legkisebb történésnek is értelme van. Nagyon kidolgozott cselekményről van szó, amelyet Kristina Ohlsson tökéletesen kivitelezett.

A szerző stílusa mellett tetszettek a szereplők is. Mindegyik közel tud kerülni az olvasó szívéhez, bár lényegében csak a legfőbb információkat tudjuk meg velük kapcsolatban. Az összes többi információt a sorok közül tudjuk kivenni, amely nekem tetszett. A nyomozás során nagyon sokféle tulajdonságukra fény derül, és tetszett az, amikor önmagunkon is meglepődtek, hogy tudnak hazudni, pedig soha sem gondolták volna. A nyomozás szál az egyik legfontosabb a regényben, és végigvezeti az egész regényt. Ahhoz képest, hogy gyerekek végzik és mindent az ő szemszögükből láthatunk, nagyon izgalmas nyomozást kapunk. Aprólékosan adagolja az információkat a szerző.

Nem tudom, hogy kinek tudnám ajánlani ezt a regényt. Jó szórakozás lehet gyerekeknek, akik valami szokatlant szeretnének olvasni, de azoknak is egyaránt érdekes lehet, akik szeretik a krimiket. Engem Kristina Ohlsson meggyőzött, és kíváncsian várom a regény folytatását, mert itt a befejezés sem volt egy megszokott. Váratlan volt, és azonnal tovább is olvastam volna, hogyha meglett volna a folytatás. Erre a befejezésre egyáltalán nem számítottam, amely jól bizonyítja azt, hogy nagyon is jól alakította a szálakat a szerző. Fordulatos regény.     

Szólj hozzá

Könyv Kristina Ohlsson Az üveggyerekek