2016. máj 09.

Utazás a kunyhóval

írta: tees06
Utazás a kunyhóval

Cím: Csodakunyhó sorozat (1-5 és 7-8 kötet)

Szerző: Mary Pope Osborne

Fordító: Tényi Zsuzsanna

Kiadó: Animus Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2009

A szerzőnek, Mary Pope Osborne-nak a legismertebb sorozata a Csodakunyhó, amelyet még 1992-ben kezdett el írni. Magyarul mindössze 20 kötetet adtak ki, de eredetileg több mint 40 részes a történet. A Csodakunyhót több mint harminc nyelvre fordították le, illetve számos díjban is részesült a szerző, aki mai napig is ír gyermekkönyveket.

wb2832.jpg

A Csodakunyhó c. sorozat két gyermekről szól, akik egy nap az erdőben megtalálják az egyik fa tetején a fából épített kunyhót. Jack és Annie felmászik a házikóba, majd pedig észreveszik, hogy könyveken kívül nincsen más benne. Jack imádja a könyveket, és azonnal a kezébe fog egy dinoszauruszokról szóló regényt, majd pedig kíván egyet, és már is a dinoszauruszok korában találják magukat. Ha pedig egyszer eljutottak oda, akkor már illő szétnézni. Később pedig még számos helyre jutnak el a csodakunyhón keresztül, sőt még a tulajdonosával is megismerkednek, és ki is segítik őt.

Szerintem, ha valaki kisgyerekeknek keres olvasmányt, akkor ez a sorozat tökéletesen megfelel. Minden megvan benne, ami kell ahhoz, hogy szórakoztassa a gyerekeket. Nem hosszú olvasmányok, sőt a fejezetek is rövidek. Minden könyv olyan 70-80 oldal, és mindig 10 fejezetből áll egy rész. Van egy meghatározott struktúrája, és minden egyes történet középpontjában egy új hely áll. A gyerekek elutaznak az ókorba, középkorba, sőt még a jövőbe is. Mindenfelé járnak, amit csak el lehet képzelni, hiszen az esőerdőktől kezdve az ókori Egyiptomig mindenhová eljutnak. A szerzőnek minden bizonnyal óriási fantáziája van.

mm1_9375.jpg

A regényt azért tartom jó olvasmánynak a gyerekek számára, mert könnyen fel tudja kelteni az érdeklődésüket, és nagyon sok új információkat is kaphatnak bizonyos helyekről. Jack ugyanis mindent feljegyez a füzetébe, amit fontosnak tart egyes történelmi helyekről, és ebből nemcsak ő tanulhat, hanem az olvasó is. Nem túl bonyolult dolgok ezek, hanem csak alapvető információk, de a kisgyerekeknek mégis újdonságként hathatnak. Motiváló lehet számukra a további olvasás végett is, hiszen van egyfajta tájékoztató jellege is a könyvnek.

A regény története egyszerű, és amit olvastam azok lényegében egy sablonra épülnek, de mégsem mondanám azt, hogy unalmasak voltak. Biztos vagyok benne, hogy a több mint negyven kötet során változtat a szerző, de az első nyolc részben nem sok minden változott a történet felépítésével kapcsolatban. Nem zavart, mert valójában nagyon könnyen olvasmányok estére. Ha valaki esti olvasmányt keres gyerekeknek, akkor ez jó választás, mert nem megterhelő felolvasni esténkén ezekből a kötetekből. Az pedig nagy pozitívum volt számomra, hogy bár mindegyik rész egy újabb kaland, de a szerző összeköti az egyes cselekményeket. Én így például az első nyolc regény alatt megismerhettem a titokzatos M-et, majd pedig a testvérpár ki is segítette őt. Nagyon ötletes volt a szerzőtől, hogy így összekapcsolta a mégis különálló történeteket.

collagen.jpg

Szólj hozzá

Könyv Mary Pope Osborne Csodakunyhó