2016. aug 17.

Mesefigurák kedvenc olvasmányai

írta: tees06
Mesefigurák kedvenc olvasmányai

Nincs olyan ember, akinek gyerekként ne lett volna kedvenc mesehőse. Az viszont jó kérdés, hogy mit csinálnak ők, amikor éppen nem minket szórakoztatnak. A válasz egyszerű: természetesen olvasnak. A következő bejegyzésben a The Reading Room összeállítása alapján készítettem el, amely bemutatja, hogy melyik szereplőnek mi a kedvenc olvasmánya. Végtére is, ahogyan nekünk, úgy nekik is van kedvenc szerzőjük, könyvük és műfajuk is.

Ginger – Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Ginger imádja a naplóját írni, így nem túl nagy meglepetés, hogy az ő kedvenc olvasmánya Helen Fielding sorozata. Bridget és Ginger között sok hasonlóság van, hiszen mindketten igyekeznek túlélni a mindennapokat. Csak a korosztály különbözik, de mégis nagy az összhang.

ginger.jpg

Bátor, a gyáva kutya – Shirley Jackson: The ​Lottery

Bátor egy olyan világban él, amely tele van megmagyarázhatatlan történésekkel. Egy idős asszony a gazdája, aki azért vette magához, mert egy gonosz orvos kilőtte szüleit az űrbe. Bátor többször is megmenti az idős asszonyt, és többször is természetfeletti magyarázatot kapunk. Éppen ezért tökéletes olvasmány számára Shirley Jackson The Lottery c. regénye, amely szintén egy eléggé disztopikus világba kalauzolja az olvasót.

courage_the_cowardly_dog_hindi_episodes_www_toonnetworkindia_co_in.jpg

Lisa Simpson – Sylvia Plath: Az ​üvegbura

Talán az egyik legolvasottabb meseszereplő a listán Lisa Simpson, aki jelentősen kitűnt családjából. Lisa első mondata is az volt, hogy: „Bízz magadban, és bármit elérhetsz.” Éppen ezért egyik kedvenc olvasmánya Sylvia Plath Az üvegbura c. regénye, amelyet újra és újra kezébe vesz. Lisa könnyen együtt tud érezni Esther Greenwood-al, a regény főszereplőjével, ugyanis tudja és érzékeli a nőkkel szembeni elnyomást. Lisa korához képest jóval érettebben gondolkodik, aki egy eléggé szabadgondolkodású fiatal hölgy.

lisa_simpson.jpg

Doug – Gene Lowinger: I Hear A Voice Calling: A Bluegrass Memoir

Doug szeret a szobájában ülni, írogatni és olvasni Bluegrass történetét. Valójában csodálja Bill Monrue munkásságát, és éppen ezért szereti ezt a memoárt is. Mindezek mellett Doug Gene Lowingert is csodálja, aki szintén egy egyszerű külvárosi fiú volt, és még a népzenét is szerette. 

doug-4e6059e474110_1.png

Tintás Tunyacsáp – Jen Sincero: You ​are a Badass

Tunyacsáp egy mogorva, ronda, rosszkedvű, ámde művelt tintahal, aki nemcsak olvas, hanem imád klarinétozni, és nagy álma az, hogy világhíres klarinétművész legyen. Jen Sincero You are a Badass c. könyve segít neki abban, hogy elfogadja, a sikertelenségek ellenére is lehet örülni annak, ami van. Hiába, hogy nem világhíres klarinétművész, de örül annak, hogy tehetséges. Miután olvasta a könyvet, ír Spongyabobnak egy szép, hosszú bocsánatkérő levelet.

enhanced-29989-1428940380-31.jpg

Jenny, a tinédzser robot – Philip K. Dick: Álmodnak-e ​az androidok elektronikus bárányokkal?

Mit jelent az emberiség számára, hogyha az androidok, akik szintén embernek néznek ki, nem rendelkeznek empátiával? Ez a központi kérdése Philip K. Dick regényének, amelyben Rick Deckard-ot követhetjük nyomon. Továbbá szintén ezen töpreng Jenny is, aki hosszasan vitázott ezzel kapcsolatban anyjával is, aki annak idején megteremtette a őt robotként. Mindezek mellett mindennapjait képezi a hasonlóságok és különbségek az emberek és robotok között. Ez a könyv nem ad választ neki, de sok igazságra rávilágít.

title_song_5_o_clock_get_a_call.jpg

Patrik – Herman Melville: Moby ​Dick, a fehér bálna

Kevesen tudják, hogy Patrik nemcsak a tévét lesi és vacsorát melegít, hanem szeret olvasni is. Kedvencei azok a történetek, amelyek középpontjában a tenger, az óceán áll. Szeret erről a világról olvasni, és éppen ezért nagy kedvence Melville klasszikusa is. Úgy hiszi, hogy tökéletesen átérzi a bálna és a kapitány helyzetét is ebben a küzdelemben.

book_1_2_3.PNG

Helga Pataki – Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Helga a Hé, Arnold! c. mese egyik szereplője, aki szerelmével üldözi Arnoldot. Viszonzatlanok az érzései, és éppen ezért egyik kedvenc olvasmánya a Kisasszonyok. Helga nemcsak szereti olvasni a love story-kat, de rendszeresen ír is Arnoldnak. Helga mindezek mellett együtt tud érezni Laurie-val, mert ő is tisztában van azzal, hogy milyen is a viszonzatlan szerelem. Ő is éppen úgy szenved ettől, ahogyan Laurie.

tumblr_o5eqjnuxjk1tma3ojo1_500.png

Szólj hozzá

Mese Könyv