2016. nov 18.

Bane Krónikák 5 -6

írta: tees06
Bane Krónikák 5 -6

Cím: A ​Dumort Hotel tündöklése / Raphael ​Santiago megmentése

Szerző: Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan -  Maureen Johnson

Fordító: Kamper Gergely

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Oldalszám: 56 oldal

Kiadás éve: 2014

Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan és Maureen Johnson közösen írták a Bane Krónikák elnevezésű sorozatot. Valójában ez egy tíz novellából álló regénysorozat, amely Magnus Bane boszorkánymester életének néhány történetéről számol be. A kötetek között pedig mindenféle esemény szerepet kapott, amelyet fontosnak tartott Bane megosztani az olvasókkal.

8792b407a407ae2e0171007d7cc08451_2.jpg

Az előző hónapban nem sikerült folytatnom ezt a bejegyzéssorozatot, de novemberben két ilyen bejegyzést is hozok. Ez úttal az ötödik és a hatodik novellát olvastam el, és ismételten csak azt tudom elmondani, amit legutoljára is. A Dumort Hotel tündöklése kevésbé tetszett, mint Raphael Santiago megmentése c. kötet. Az előbbi rész röviden arról szól, hogy Magnus illegálisan üzemeltet egy kocsmát, és mindeközben egy tőle jóval idősebb boszorkánymester megbolydul. Ez a történetszál nekem kissé unalmas volt, mert a végén beindult a cselekmény, de mire oda elérkeztem, már nagyon untam a történetet. Nem volt olyan alaposan felépítve, mint a Raphael Santiago megmentése c. könyv. Ebben azonnal megfogott az idős nő története, aki eltűnt fiát keresi. Raphael története pedig bátorságra vallott, hiszen barátaival egy vámpír nyomába szegődtek. Azonnal megtetszett a történet, és nem is csalódtam.

A Dumort Hotel tündöklése c. kötettel az volt a problémám, hogy valahogyan sehová sem tartott a cselekmény. Megtudtunk egy – két dolgot, de nem tudtuk, hogy merre tovább. Várunk valamire? Közeleg valami fenyegető? Talán igen, talán nem. Csak egy – két utalást kaptunk az igenre, majd teljesen más irányt vett a cselekmény, és számomra kissé elsikkadt. A történet befejezése izgalmas volt, de a novella rövidsége miatt eléggé gyorsan véget ért. Éppen ezért érzem úgy, hogy részletesebb is lehetett volna a cselekmény, vagy helyezhették volna másra a hangsúlyt.

Ezzel szemben a Raphael Santiago megmentése c. könyv sokkal jobban tetszett. Úgy olvastam végig, hogy alig tettem le a kötetet, mert annyira izgalmas volt. Bár csak egy rövid részlet Magnus életéből, de Raphael karaktere felkeltette az olvasó figyelmét. Ő egy hétköznapi fiú, aki annyira mégsem átlagos, mint amilyennek elsőre tűnik. Megkedveljük a modora ellenére, sőt jókat mosolygunk, amikor összefog Ragnorral Magnus ellen. Szórakoztató volt, és tetszett, hogy belecsempésztek egy kis humort is a történetbe. Ez valójában színt vitt a cselekménybe, és itt minden megvolt, amit az előző történetnél hiányoltam. Tudtam merre tartunk, és egyáltalán nem éreztem problémának, hogy nem volt csattanó a történet végén. Ez a kötet így volt kerek, és nekem eddig az egész sorozatból ez nyerte el leginkább a tetszésemet. 

borito1.jpg

Magnussal kapcsolatban szintén csak az utóbbi történettel kapcsolatban éreztem, hogy sokkal szimpatikusabb személy, mint első látszatra. A Dumort Hotel tündöklése c. kötetben ugyanis olyan semmilyen volt, de a másik történetben meg teljesen az ellenkezője. Igazából viccesnek találom a helyzetet, hogy az egyik történetet mindig tetszik, amíg a másik nagyon nem. Nem tudom, miért van ez így, viszont nem tudom nem megemlíteni, hogy a borító mind a két kötet esetén nagyon tetszett. Csak most figyeltem fel arra, hogy a borító mennyire jól tükrözi a történet fő témáját. Az első esetén egy bárpultot láthatunk, amely eléggé központi helyet foglal el a regényben, a második esetén pedig egy sorházat. Ez ismételten megint csak elég hangulatos kép a történethez.

A két történettel kapcsolatban végezetül csak annyit emelnék ki, hogy megérte elolvasni. Bár A Dumort Hotel tündöklése annyira nem nyerte el a tetszésemet, de fontos momentum volt, ami történt a regény végén. Mindezek mellett Santiagoval pedig egy nagyon érdekes karaktert kaptunk. Valahogyan olyan érzéseim vannak vele kapcsolatban, amilyenek Grace-szel is voltak. Rejtélyes alak, de biztosan hallunk még róla.

A sorozat megjelent részei:

  • Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Mi történt Peruban?
  • Cassandra Clare – Maureen Johnson: A szökevény királyné
  • Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale
  • Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Az éjféli örökös
  • Cassandra Clare – Maureen Johnson: A Dumort Hotel tündöklése
  • Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Raphael Santiago megmentése
  • Cassandra Clare – Maureen Johnson: A Dumort Hotel bukása
  • Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Mit vegyünk egy árnyvadásznak, akinek mindene megvan?
  • Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson: A New York-i Intézet csatája
  • Cassandra Clare: Igaz szerelem (és egy első randi)
Szólj hozzá

Könyv Cassandra Clare Sarah Rees Brennan Magnus Bane Raphael ​Santiago megmentése A ​Dumort Hotel tündöklése Maureen Johnson