2017. júl 30.

Egy eltűnt család nyomában

írta: tees06
Egy eltűnt család nyomában

Szerző: Camilla Läckberg

Cím: Ártatlanok

Fordító: Dobosi Beáta

Kiadó: Animus Kiadó Kft.

Oldalszám: 392 oldal

Kiadás éve: 2016

Camilla Läckberg az egyik legnépszerűbb svéd szerző, aki 2005-ben nyerte el az Év Írója díjat Svédországban. Első regénye a Jéghercegnő azonnal bestseller lett, és meghozta számára az ismertséget, a széles körű elismerést. A Fjällbacka sorozat jelenleg 9 kötetnél tart, amelynek az Ártatlanok c. kötete tavaly nyáron jelent meg az Animus Kiadó gondozásában.
1501405238982.jpg

1974 ​nagyszombatján egy öttagú család nyom nélkül eltűnik a Fjällbacka partjainál fekvő Valö szigetéről. A kiérkező rendőröket különös látvány fogadja: a ház úgy fest, mintha a család – az ünnepi ebéd közepén – egyszerűen felállt és távozott volna, magára hagyva az egyéves Ebbát, aki magányosan sírdogált az étkezőben. Évtizedekkel később Ebba visszatér a szigetre, hogy felújítsa az egykor az apja által vezetett iskola épületét. Férjével nemrégiben veszítették el a kisfiukat, és most a munkába temetkezve próbálják feldolgozni a gyászt. Úgy tűnik azonban, valakinek nagyon az útjában vannak: egy éjszaka rájuk gyújtják a házat. Szerencsére csak az épületben esik kár, s folytatódhat a felújítás. Ám hamarosan újabb baljós esemény történik: amikor felszedik az étkező padlódeszkáit, emberi vér nyomaira bukkannak. A nyomozást vezető Patrik Hedström és kollégái egyre biztosabbak abban, hogy a család egykori eltűnése és a mostani gyújtogatás összefügg. Természetesen a nyomozó feleségét, a nyughatatlan és mindig kíváncsi Erica Falckot is foglalkoztatja az ügy, s úgy érzi, csak akkor kaphat választ kérdéseire, ha egyre mélyebbre ás a múltba.

Tavaly nyár óta nem olvastam a szerzőtől, és most igazán kellett nekem ez a kötet. Valamiért megfogott a rejtélyes történet, és érdekelt, hogy mégis mi lesz a „nyom nélküli” sztori végkifejlete. Az írónő fokozatosan adagolta az információkat, és különösen megnyerő volt számomra a párhuzamos jelen – múlt szál. Valamiért sokkal jobban szerettem a múltat, mert ott fokozatosan bontakozott ki egy családnak a története. Igazán élveztem, hogy mi lett Dagmarral, lányával, majd az unokájával. Mindig szívesen olvasok különféle generációs történeteket. Ez engem nagyon megfogott a regényben. Mindezek mellett pedig ott volt a másik oldal, a jelen is. Itt szintén több szálon futott a cselekmény, és több személy mindennapi életét követhettük nyomon. Ez már megszokott Läckberg stílus, de igazából nekem tetszett. Tudom, hogy sokaknak nem tetszhet, és kissé szappanoperába is illik az, hogy minden egyes személynek külön sztorija van, de bámulatos az, hogy mennyire jól alakítja a szálakat az írónő. Keresztezik egymást, sőt befolyásolják is egymás végkimenetelét. Camilla Läckberg ugyanis mindig sok szereplővel dolgozik, így nemcsak a nyomozás menetét olvashatjuk. Nekem külön öröm ez, hiszen élvezem, ha kitekinthetünk a nyomozásból, és sokszor egy – egy ilyen apró cselekményszál sokkal érdekesebb, mint maga a főszál. Így összekapcsolódnak a különféle kötetek is, és majd a következő részekben érdekes lesz látni, hogy mi is történt.
1346925087_0_813.jpg

A szereplőkkel kapcsolatban most sem csalódtam. Én valamiért nagyon kedvelem Erica karakterét, sőt még az anyósát is megkedveltem. Úgy érzem, hogy eléggé életszerűek, bár néhol felfedezhetőek sztereotípiák, hiszen a mindenbe belekotnyeleskedő anyós állandó téma, de a rendőrségen is megtalálható a tyúkanyó, és még sorolhatnám. Ezek kissé sablonossá teszik, de igazából ettől lesznek szerethetőek. Az meg csak pozitívum, hogy sok szereplő van, hiszen mindenki választhat kedvencet. Számomra azért is fontos, hogy ennyire sok szereplő van, és hogy folyamatosan kapunk mellékszálakat, mert ez által sokkal valószerűbb lesz a történet. Egy rendőrőrsön is vannak magánügyi problémáik az embereknek, és kevés olyan ember van, akinek mindene a munkája. Ez a sorozat tökéletesen szemlélteti azt, hogy mindenkinek van élete a munkáján kívül is.  

Az írónő stílusa most is kiemelkedő. Valójában felfedezhető, hogy minden egyes regényében hasonló a felépítés, és kissé sablonossá teszi őt ez, de mégis olvasmányos marad. Minden egyes regényében tud valami újat hozni, és a történetei igazán egyediek. Minden olvasott könyvét szerettem, ami szerintem a későbbiekben sem lesz másként, és éppen ezért bátran ajánlom az egész sorozatot. Én nem sorrendben olvasom, így még így is bárki bármelyik kötetet kézbe veheti. Úgy érzem, egyik kötete sem fog csalódást hozni. Az pedig plusz pozitívum, hogy mindegyik kötet ennyire szép borítóval jelenik meg, és valahogyan idézik a könyv hangulatát. A könyvespolcomon külön öröm ránézni mindegyikre. 

A Fjällbacka sorozat jelenleg megjelent kötetei:

  • Camilla Läckberg: Jéghercegnő
  • Camilla Läckberg: A prédikátor
  • Camilla Läckberg: A kőfejtő
  • Camilla Läckberg: Vészmadár
  • Camilla Läckberg: Eltitkolt életek
  • Camilla Läckberg: A hableány
  • Camilla Läckberg: A toronyőr
  • Camilla Läckberg: Ártatlanok
  • Camilla Läckberg: Az idomár
Szólj hozzá

Eltitkolt életek Camilla Läckberg A hableány Ártatlanok