2015. feb 28.

Hónap könyve – február

írta: tees06
Hónap könyve – február

Egészen zsúfolt volt a februári hónapom, bár nem olvastam sokkal több könyvet, mint januárban. A blogon azonban mégis több bejegyzés volt, hiszen most filmajánlókkal, egy book tag-gel és egy jegyzettel is jelentkeztem.  A hónap legelső bejegyzése Bloggerek a Kötelező Olvasmányok Megváltoztatásáért c. kezdeményezéssel kapcsolatos véleményem volt. Erre a bejegyzésre büszke vagyok, mert úgy érzem, hogy sikerült mindent úgy megfogalmaznom, ahogyan akartam annak ellenére, hogy kb. 15-20 perc alatt írtam a bejegyzést. Nagyon benne voltam a témában és határozott véleménnyel is rendelkeztem. Most is azt mondom, hogy ez egy fontos kérdés, de nehéz jól cselekedni benne.

e370d68b9688366b899537f925dcef08.jpg

A hónapban történt két fontos esemény is, hiszen átvettek két korábbi bejegyzésemet is. Mindkettő esetén meglepődtem, de nagyon örültem neki, mivel ez pozitív visszajelzés arra, hogy tetszik másoknak, amit csinálok. Az pedig már csak a véletlen műve, hogy mind a két bejegyzésről tegnap értesültem néhány óra elteltével. Az első átvett bejegyzésem a Megmaradt Alice-nek c. filmről írt kritikám, amely a mandiner.hu weboldal blogajánlójában jelent meg. Különösen örültem neki, mivel mind a könyv, mind pedig a film tetszett nekem, és hatással volt rám. A másik bejegyzés pedig még a nyáron írt Narnia első kötetével kapcsolatos, amelyet a sorozat hivatalos weboldalán ajánlanak. Ezt a sorozat szintén nagyon kedves a számomra, mivel a kedvenc meséim közé tartozik.

Most pedig jöjjenek a hónapban olvasott könyvek. Februárban sem olvastam sokkal többet, mint januárban, azonban most sokkal változatosabbak voltak a regények műfajilag. A hat könyv között volt krimi, mese és életrajzi könyv is. Ezek a következőek voltak:

Leginkább három kötetet szeretnék kiemelni. Az első Mittelholcz Dórának a Tündérmese kis szépséghibával c. életrajzi könyve, amely leginkább példaértékű az összes közül. A szerző iszonyatos erővel küzd a betegségével, ha időnként panaszkodik is, akkor sem csügged, és mindig feláll a legnehezebb helyzeteket követően is. Sokan siránkozunk mindennapi problémák miatt, de amikor egy ilyen történetet olvas az ember, akkor döbben rá igazán, hogy mennyire felesleges ezek miatt bánkódni.

A második regény S. J. Watson Amnézia (Mielőtt elalszom) c. műve, amelyet azért tartok fontosnak megemlíteni, mert ez a könyv adta vissza a kedvemet ahhoz, hogy újra krimiket olvassak. Ezzel pedig közvetve ez a kötet juttatott el a hónap könyvéhez is, ugyanis egy pár hete már nem igazán olvastam krimit. Ez a kötet azonban teljes siker volt, és azóta se nagyon olvastam mást bűnügyi regényen kívül. A könyv filmváltozatát is tervezem, mert történetileg bámulatosan jól fel van építve, és kíváncsi vagyok, hogy a filmesek mit hoztak ki belőle.

A rendszeres olvasóim talán már sejthetik azt, hogy melyik könyv is lett a hónap könyve. Februárban ugyanis ez volt az a regény, amit a leginkább dicsértem a szokatlansága miatt. Camilla Läckberg Eltitkolt életek c. könyve nemcsak bűnügyi műfajtól eltérő szerkezete miatt, hanem az írónő stílusának köszönhetően is nagy hatással volt rám. Számos mellékszálat tartalmaz, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a bűntényhez, de mégsem lesz unalmas a történet. Kitérőt biztosít, és még inkább izgalmasabbá válik. Az írónő stílusának köszönhetően pedig biztosítja a gördülékeny olvasást, és azt, hogy fokozatosan növekszik a feszültség. Nagyon jól szövi a szálakat, és mindig elejt egy – két utalást a gyilkos személyével kapcsolatban. Bár a regény vége kicsit kiszámítható, mégis okoz meglepetéseket, és egyáltalán nem fog unatkozni az olvasó. A könyv végén lévő tanulságért meg szintén pluszpont jár a szerzőnek, hiszen nem sok bűnügyi regényben olvashat az ember ennyire komoly és elgondolkodtató mondandókat. Számomra az biztos, hogy fogok még tőle olvasni, de egy hónap elteltével ezt a könyvet ajánlom leginkább. Szinte kötelező darab a műfaj szerelmeseinek. Nos, ez úttal búcsúzom kedves Február, és köszöntelek Március. Remélem, te is okozol legalább annyi meglepetést, mint elődöd is tette.  

Szólj hozzá

Hónap könyve