2016. már 08.

Spiderwick krónikák – Az utolsó fordulat

írta: tees06
Spiderwick krónikák – Az utolsó fordulat

Cím: Mulgarath haragja

Szerző: Holly Black – Tony DiTerlizzi

Fordító: Till Tamás

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

Oldalszám: 140

Kiadás éve: 2005

A Spiderwick krónikák nem egy hétköznapi sorozat, amely csak egy a sok közül. Szerintem ez tényleg egy jó sorozat volt, amelyet nem véletlen, hogy megfilmesítettek. Ebben a bejegyzésben most összefoglalóan fogok írni az öt kötetről, amelyeket elolvastam.  Kétségtelen, hogy Holly Black és Tony DiTerlizzi egyaránt nagy kreativitással van megáldva.

Az ötödik kötet lényegében ott folytatódik, ahol a negyedik abbamaradt. A Grace gyerekek hazaérve szembesülnek azzal, hogy az egész házat feldúlták a koboldok. Nyüsszentyű elmeséli neki, hogy a koboldok vezetőjükkel együtt csinálták mindezt, majd pedig a Manók könyvét és az édesanyjukat is magukkal vitték. A gyerekek pedig azonnal el is határozzák, hogy ideje minden tudásukat összeszedni a koboldokról, tervet készíteni és kiszabadítani az anyjukat, illetve visszaszerezni a Manók könyvét.

a_spiderwick_kronikak_6.jpg

A negyedik és az ötödik kötet sokkal szorosabban összekapcsolódik, mint a többi. Lényegében az első három kötetben szép lassan bontakozik ki a történet, majd pedig a negyedikben felgyorsulnak az események és mindez az ötödikben teljesedik ki igazán. Nagyon jól felépített sorozat a Spiderwick krónikák, amely mindvégig olvastatta magát. Szerintem egy – két naptól egyiket sem olvastam tovább, mert egyrészt annyira vékony egy – egy kötet, másrészt nem igazán lehet abbahagyni. Annak ellenére, hogy gyerekeknek szól, igazán élvezetes felnőtteknek is.

A sorozat esetén megfigyeltem azt, hogy nemcsak a cselekmény volt kidolgozva, hanem minden egyes rész egy új teremtmény köré épült. Így először csak egyetlen egy manóval találkoztunk, majd jöttek a koboldok, tündérek, törpék és végül a sárkányok a koboldokkal együtt. Nagyon színes volt ilyen téren a történet, bár azt kicsit sajnáltam, hogy egy – egy teremtményt nem ismertünk meg teljes egészében. Pontosabban néhol érződött, hogy gyerekeknek szól, és nem volt annyira kidolgozott. Így pl. a tündérekről nem sok mindent tudtunk meg, de a törpékről szintén keveset. Bár az is igaz, hogy a törpék amolyan vendégek voltak, akik jöttek, majd mentek is. Nem volt túlságosan hangsúlyos a szerepük. Azonban itt a teremtmények esetén is nagyon jól érződtek a mesés elemek, és a jó – rossz örök szembenállása. 

A sorozat esetén azonban kicsit hiányoltam azt, hogy túlságosan a gyerekekre koncentráltak, és arra, hogy mindenképpen megoldódjon a baj. Emiatt azonban Nyüsszentyű és Malacvisít is keveset szerepelt, de örültem volna, hogyha mindketten hangsúlyosabbak lettek volna. Ezt tökéletesen ki is használták az utolsó kötetben, hiszen ott mindketten a gyerekekkel tartanak. A regény befejezésénél is fontos szerepük volt, amely nekem különösen tetszett. Kissé egyszerű a befejezés, de nagyon vicces és komikus. Amolyan véletlen szerencse, de még el is hiszem, hogy ez valójában meg is történhet, hiszen minden egyes mesében fontos szerepe van a véletleneknek és a szerencsének. Itt is így történt, de nem hinném, hogy ez problémát okozott volna. Ez amolyan furmányos befejezés volt.

spider-jared.jpg

Összességében a regénynek az a gyengéje, hogy a karakterek nincsenek annyira kidolgozva. Ezt azonban kitűnően ellensúlyozza a cselekményvezetés. A szerzőpáros nagyon jól alakította a történetet annak ellenére, hogy mindvégig lineárisan haladunk előre. Izgalmas volt, amelyet mindig szívesen olvastam. Könnyen kikapcsolt, és bátran ajánlom minden meseszerető olvasónak. A Spiderwick krónikákat leginkább a Narnia krónikákhoz tudom hasonlítani, mert ott is szinte ugyanezeket tudom elmondani. Egyszerű történet, de nagyon olvasmányos, és könnyen magával ragadja az olvasót.

Szólj hozzá

Spiderwick krónikák Holly Black Tony DiTerlizzi Mulgarath haragja