2017. júl 12.

11 + 1 könyvmoly, akik közül minimum egyet te is imádsz

írta: tees06
11 + 1 könyvmoly, akik közül minimum egyet te is imádsz

Mindenki szereti a jó filmeket, és hiszem, hogy nem lehet állandóan olvasni. Időnként kell a kikapcsolódás, és kellenek a különféle társas programok. Erre tökéletesek a filmek, amelyekben sokszor felfedezhetőek a könyvszerető emberkék. A következő listában ezek közül mutatok be néhányat, akiknek a legtöbbjüket biztosan ismeritek, vagy legalább is hallottatok valamennyiükről.

1. Rachel Greene és Joey Tribbiani

Nem találkoztam még olyan személlyel, aki ne ismerte volna a Jóbarátok c. sorozatot. Az egyik legismertebb könyves jelenet, amikor Joey és Rachel úgy döntenek, hogy elolvassák egymást kedvenc könyvét. Így tehát Joey olvassa Louisa May Alcott Kisasszonyok c. regényét, illetve Rachel pedig Stephen King A ragyogás c. klasszikusát. Mindezeket azonban Joey elrontja azzal, hogy elárulja a regény befejezését, ezért Rachel megvicceli, és hazudik a könyv végét illetően. Tanulság: Soha ne spoilerezzünk!
friends_1.gif2. Poussey Washington 

Talán nem a legismertebb karakter, de Poussey Washington imád olvasni. Az Orange is the New Black c. sorozat szereplője kötelező munkáját is a könyvtárban végzi, amelynek bár nincsen túl nagy választéka, de ő mégis szereti. Mindig tud valamit választani, így sokkal izgalmasabban telnek a börtönnapok.

poussey.jpg

3. Rory Gilmore

Roryt minden egyes könyvmoly ismeri. A Szívek szállodájának főszereplője híres arról, hogy egyszerre egy könyv nem elég. Van könyv külön a buszra, külön az ebédszünetre, sőt még a hazaútra is. Azonban mindezekre egy nem elég, hiszen mi lesz, ha éppen nincsen kedve életrajzi regényhez, vagy inkább drámát olvasna, esetleg novellát? Rory volt az a szereplő, aki mindig tudott ajánlani egy jó könyvet, és még az ágya alatt is könyvszekrénye volt.  

e54e82f837479b65e6b37250ef4003aa.jpg4. Reid

Reid, a Gyilkos elmék egyik központi szereplője, aki híres arról, hogy pillanatok alatt képes végigpásztázni a szemével egy – egy könyvet. Nemcsak egy szimpla viselkedéselemző, de fanatikus könyvolvasó. Az otthona is tele van jobbnál jobb könyvekkel, ahol mindig akad valami a keze ügyébe.

4f7a1552eb91de0e1052a97d1069363e--matthew-grey-matthew-gray-gubler.jpg

 

5. Lisa Simpson

Egy korábbi bejegyzésemben már megemlítettem Lisat, hogy mi is a kedvenc olvasmánya. Tudjuk, hogy Lisa jelentősen kitűnik családjából, és korához képest jóval érettebben gondolkodik, aki egy eléggé szabadgondolkodású fiatal hölgy. Azt is mondhatnánk, hogy ő a mesebeli Rory Gilmore.

lisa_simpson_1.jpg6. Belle

Nem kell bemutatni Belle-t a Szépség és szörnyetegből. Kezdetben talán kissé ijesztő a sorsa, hiszen egy idegen embernek válik a rabjává, de szinte el is felejtődik ez a probléma, amikor megtaláljuk a csodálatos könyvtárat a kastélyban.

princess-belle-beauty-and-the-beast-disney-princess-reading-lsit.jpg

7. Hermione Granger

Hermione minden tanév első napján már részletesen ismeri a tankönyvek tartalmát. Számára nem unalmasak a könyvek, hanem szórakoztatóak, mert hatalmas a tudásszomja. Akkor is olvassa a tankönyveit, hogyha nem kötelező. A könyvtárban eltöltött idő pedig számára felüdülés, amikor kikapcsolódhat a hétköznapokból. Azonban nemcsak iskolai tankönyveit forgatja, hanem rendszeresen keres könnyű olvasmányokat is a varázsvilággal kapcsolatban.

c8764a5c78d5bd752ec626a97421b5d0.gif8. Matilda Wormwood

Matilda tökéletes példa arra, hogy hogyan is nyújtanak menedéket a könyvek a mindennapok elől. Ő az a kicsi lány, aki mindig talál szórakoztató könyvet, amely elfeledteti vele a hétköznapokat. Fiatal kora ellenére pedig imád olvasni. Tökéletes példakép a mai gyerekek számára.

400_300.jpg

9. Jess Mariano

Szintén a Szívek szállodák c. sorozat egyik szereplője, aki néhány évadon keresztül központi szereplő volt. Rory mellett ő is imádja a könyveket, és ez közös pont lett kettejük között. Rendszeresek voltak a könyves vitáik, és a sorozatban Rory tűnt az egyetlen személynek, aki nem ítélte el azonnal kamaszkori hibái miatt. Igazi rosszfiú, akivel állandóan problémák voltak, de Rory-val valahogyan mindig megértették egymást. Jess pedig a későbbiekben kiadót is nyit, majd pedig elkezd publikálni.

roryjess.jpg10. Sam Winchester

Dean és Sam egy testvérpár az Odaát c. sorozatban, amely jól példázza azt, hogy még a szörnyek üldözése esetén is van idő olvasni. Igaz, Sam a csapat olvasó tagja, és ő az, aki folyamatosan nyomoz a neten, illetve a könyvtárakban a különféle démonok után, és ezzel szemben Dean inkább csak a megérzéseire hallgat. Így működik a természetfeletti lények üldözése.

img_6746.jpg

11. Liesel Meminger

Amikor megismerjük Lieselt, akkor egy sírásásról szóló könyvet szorongatott, de olvasni egyáltalán nem tudott. Végül nevelőapja megtanítja, és a fiatal lány később beleszeret a könyvek világába. Későbbiek folyamán pedig olyannyira megszereti a könyveket, hogy elkezdi lopkodni a regényeket, amely a Könyvtolvaj c. kötet egyik sokatmondó pillanata.

la-voleuse-de-livres.jpg

+1 Elsa

Elsa nem egy filmes szereplő, de kénytelen vagyok hozzátűzni őt is a listához. A ​nagymamám azt üzeni, bocs c. regény főszereplője fiatal kora ellenére imádja a könyveket. Nem hagyományos könyveket olvas, hanem szinte mindent ebook formátumban. A Harry Potter számtalanszor olvasta már, és végül kisöccsét is Harry után nevezi el. Mi ez, ha nem könyvszeretet?

dsc_0281_1.JPG

(Forrás: https://www.bookstr.com/10-our-favorite-bookworms)

Szólj hozzá

Elsa Gyilkos elmék Jóbarátok Könyv Hermione Granger Rory Gilmore Odaát Belle Szívek szállodája Fredrik Backman Orange is the new black Lisa Simpson Matilda Wormwood Liesel Meminger