2013. júl 17.

Melegházasság legalizálás – hosszú és bonyolult procedúra

írta: tees06
Melegházasság legalizálás – hosszú és bonyolult procedúra

Egyre jobban kiélesedik a vita a melegházasságok engedélyezése körül. Most Angliában és Walesben tette törvényessé a parlament az azonos neműek közötti házasságot és már csak II. Erzsébetnek kell aláírnia a javaslatot. 2003-ban Belgiumban legalizálták a világon másodikként a melegházasságot és azóta az országban egyre nyitottabbak az emberek. Mindezek mellett azonban tény az is, hogy még mindig erős vita folyik a témában. Annak ellenére, hogy „Nyugaton” egyre pozitívabban állnak a kérdéshez, addig „Keleten” az emberek vagy nem foglalkoznak vele, vagy teljes mértékben visszautasítják.

„Ne hálj férfival, úgy, ahogy asszonnyal szokás hálni, ez gyalázatos dolog.” (Lev 18.23) – írja Mózes harmadik könyve, a Leviták könyve. A vallás az egyik leggyakoribb érv, amelyhez az emberek ragaszkodnak a melegek esetében, miszerint gyalázatos és erkölcstelen viselkedés. Azok pedig, akik ezzel élnek, a pokolra fognak jutni. A Biblia egyes értelmezések szerint elutasítja a melegek létezését, sőt a hagyományokra támaszkodva teljesen elzárkóznak és kitagadják őket. Azonban fontos megemlíteni, hogy a keresztény egyházak közül egyre több protestáns felekezet elfogadja, sőt megáldja az azonos neműek párkapcsolatait. A Biblia értelmezésével kapcsolatban ki lehet jelenteni azt is, hogy folyton változik, újraértelmezik az emberek. Számos olyan tilalmat, parancsolatot tartalmaz, amely az idővel eltűnt a vallási gyakorlatból.

kereszteny.jpg

„Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek, amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.” (János 13:34-35) – Jézus tanításának egyik legfőbb alaptézise ez a mondat, amely a szeretet erejét határozza meg. Továbbhaladva a Bibliában pedig Jézus beszél a boldogságról is: „Boldogok az irgalmasok, mert ők majd irgalomra találnak. Boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják Istent. Boldogok, akiket az igazság miatt üldöznek, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,1 - 12a) A Biblia Újszövetségében Jézus tanításai középpontjában a szeretet áll, és leginkább az, hogy az emberek elfogadják egymást. Nem az ő feladatuk ítélkezni, hanem majd Isten feladata lesz. Úgy értelmezem mindezeket, hogy az embereknek maguknak kell elfogadni önmagukat, és kialakítaniuk azt, hogy mit tartanak elfogadottnak és mit nem.

A vallástól függetlenül mégis sokan tartják szégyenletes viselkedésnek azt, hogyha két nő vagy két férfi egymásba szerelmes. Még azok az emberek is, akik egyébként nem hisznek Istenben. Nekik egyszerűen csak konzervatív a gondolkodásuk, amiért természetesen nem hibáztathatóak. Az ő számukra a hagyományos családmodell felrúgását jelentené az, hogyha engedélyeznék az azonos neműek házasságát. Ez esetben megemlítendő az is, hogy az Alaptörvény a házasságot egy nő és egy férfi kapcsolataként ismeri el, azonban ennek ugyanúgy része a törvény előtti egyenlőség és a hátrányos megkülönböztetés tilalma. A melegházasság tiltása pedig már diszkriminációnak minősülhetne. Éppen ezért azonos neműek közötti házasság tilalmát nem mondja ki. A házasság helyett azonban engedélyezi a bejegyzett élettársi kapcsolatot az Alaptörvény. Ez azonban nem biztosít ugyanolyan jogokat, mivel nincs névviselés, örökbefogadás, mesterséges megtermékenyítés. Magyarán csak azt engedélyezi, hogy két személy együtt élhessen, de ne vállalhassanak többet, ha szeretnének, akkor sem. Mindezekkel próbálják mégis azt mutatni, hogy egyenlőséget biztosítanak ezzel. Azonban a történelem során már láthattuk ezt a feminista mozgalmak kapcsán is. Sokáig hangoztatták azt, hogy a nők is épp olyan emberek, mint a férfiak, mégsem tanulhattak, dolgozhattak, mert ők nem erre születtek. De hasonló a helyzet a feketék jogainál is. Az ő esetükben már gettókba tömörítették őket és közben bizonygatták, hogy milyen jogokat engedélyeznek nekik. Egyik ilyen jog volt az is, hogy nem ülhettek le a buszon, hogyha fehér embernek nem volt ülőhelye.

Általános tényként tartják számon azt, hogy a melegek nem akarnak házasodni. A homoszexuálisok és leszbikusok életformáját kicsapongó és bulizós jelzőkkel illetik. Attól függetlenül, hogy ez nem mindenkire igaz. Tény, hogy nem minden meleg akar megházasodni, de ugyanúgy az összes heteró sem. A törvény mégsem tiltja számukra a házasságot.

Az elmúlt évtizedek során a házasság intézménye jelentős változáson ment keresztül. Egy-két évtizeddel ez előtt még a családon belüli erőszakot sem büntették. Elfogadott volt az, hogy a nevelés során akár tartósan bántalmazták a  gyereket, vagy hogyha a férj megerőszakolta a feleségét, akkor ez nem volt büntetendő. Úgy gondolták, hogy az a családban marad. Mára azonban már büntetendő mindkettő.  

A társadalom jelentős része tartja úgy, hogy a házasság legfőbb célja a gyermekvállalás elősegítése. Szerintük két ember azért házasodik össze, hogy biztosítsanak egy erős hátteret a gyermekvállaláshoz. Azonban nem csak ez az egyetlen célja a házasságnak. Ha így lenne, akkor nemcsak a melegeknek nem engedélyeznék, hanem az öregeknek, a meddőknek sem, akik már nem tudnának gyermeket vállalni. Azonban attól, hogy a társadalom többsége nem támogatja a dolgot, még nem ok arra, hogy soha ne is engedélyezzék. Hallva a borzalmakról a híradóban, a többség támogatja a halálbüntetést is, azonban mégsem áll egyik politikai párt sem ennek az élére. És miért? Mert tiltja az alapvető emberi jogokat. Ahogyan az is, hogy megtiltanak valamit az embereknek, amivel nem ártanának másoknak.

3.jpg

Az egyik legmeghatározóbb érv a kérdésben a gyerekek sorsa. Egyesek úgy tartják, hogy a meleg szülők gyerekei is melegek lesznek, ez azonban egyáltalán nem igaz. Az, hogy valaki meleg lesz vagy sem, azt a genetika határozza meg és nem az, hogy ki nevelte fel. Ezt bizonyítja az is, hogy a legtöbb meleg gyereket heteró szülő nevelte fel. A kérdésben sokkal inkább átgondolandó az, hogy a gyermeket milyen sérelmek érik másoktól és ezen hogyan tudnánk segíteni. A gyerekkor meghatározó mindenki számára és az akkor ért sérelmek évtizedekig is fennmaradhatnak. A témával kapcsolatban kijelenthető, hogy sokkal egyszerűbb eldönteni a melegházasságok engedélyezését országonként, mint inkább azt, hogy vállalhatnak-e gyermeket. Bár tény, hogy a kettő sok esetben együtt jár, és inkább az utóbbi miatt halogatják a kérdés megvitatását.    

Szólj hozzá

vallás társadalom azonos neműek házassága